Már a Mikulás is felfedezte magának a Balatont, érdemes vele tartani

Forrás: turizmus.com

 2023. november 10. 16:47

Idén több tucat Mikulás- és adventi rendezvényt szerveznek a Balaton körül, amelyekre együttesen több ezer látogatót várnak.

„A négy évszakos Balaton előnyeit a bringások és a futók mellett már a Mikulás is felfedezte magának” – nyilatkozta lapunknak Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. Mint mondta: idén több tucat, Mikuláshoz és adventhez kapcsolódó rendezvényt szerveznek a Balaton körül. Ezekre együttesen több ezer embert várnak.

A karácsonyi vásárok és gasztro-kulturális események mellett, a kerékpáros és a vitorlás élet sem áll le ebben az időszakban.

Jó példa erre, hogy december 2-án rendezik meg a Mikulás regattát Balatonlellén, amelyre minden évben nagyon nagy az érdeklődés.

Ezzel párhuzamosan a kerékpáros élet sem állt le a Balatonon. Az átlagnál melegebb időjárásnak köszönhetően sokan pattannak nyeregbe, hogy felfedezzék az őszi Balatont. A kerékpárosok azóta kezdték el aktívabban felfedezni a régiót, amióta működik a BalatonBike 365 applikáció, amelynek segítségével könnyebben megtervezhetőek például azok a kerékpáros túrák, amelyek a régióban, télen nyitva tartó éttermek, cukrászdák mellett haladnak el.

A gyerekek ilyen képeslapon írhatják meg saját történeteiket a Mikulásnak

Fotó: Balatoni Turizmus Szövetség

Ezekre a vendéglátóegységekre próbálják felhívni a figyelmet az idén III. alaklommal elinduló „Egy csésze szeretet” elnevezésű akció keretében is. Az akció egy jótékonysági rendezvénnyel is párosul, amelynek keretében a gyerekek elhozhatják megunt mesekönyveiket a cukrászdákba, amelyekért „egy csésze szeretetet” és Füred Kapitány, a balatoni mesehős kedvenc süteményét is megkapják  cserébe. Sőt, néhány helyen kívánságlistát is írhatnak a Mikulásnak miután leadták használt mesekönyveiket a cukrászdákban.

Mint azt Éskovács Péter, az esemény egyik szervezője elmondta. a jótékonysági akció tavaly igazi turisztikai attrakcióvá vált. Nemcsak a partmenti  lakosok, de a távolabbi településekről is érkeztek szülők és gyerekek az akcióban részt vevő cukrászdákba. Ajka, Veszprém, Győr, Kaposvár és Pécs lakosai hoztak ajándékokat az eseményre.

A Balatoni Turizmus Szövetség szakemberei kiemelték: az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően, a Balaton már minden évszakban képes valódi alternatívát kínálni azoknak, akik ide nem csak nyáron szeretnének elutazni. Az infrastrukturális potenciál mellett, olyan kreatív erők is megjelentek a Balatonon, amelyeknek köszönhetően jóval színesebb a programkínálat a régióban, mint néhány évvel ezelőtt volt.

Jó példa erre a szállodák rendezvény ajánlata is, a délipart új szállodája, a Mövenpick Balaland Resort például egyenesen a finn Mikulást, Youlupukit hivta meg a szállodába, hogy szórakoztassa a vendégek gyermekeit, a déli part egyik meghatározó szállodája, a Hotel Laroba, disznóvágással és 50 cm átmérőjű rántotthússal várja a decemberi időszakban hozzájuk érkező vendégeket.

Sok szálloda és vendéglátóegység pedig nagyobb Mikulás futóversenyt támogat, amelyekre mindenhol sok turistát várnak.

Néhány nagyobb esemény, amelyre érdemes ellátogatni decemberben:

  • Dec. 02. Adventi Gesztenyesütés és vásár – Gyenesdiás
  • Dec. 02. Mikulás Regatta – Balatonlelle
  • Dec. 05. A szörny, aki elrabolta a karácsonyt, Balaton színház előadása, Keszthely
  • Dec. 06. Jön a barlangi Mikulás – Lóczy Barlang (Balatonfüred)
  • Dec. 09. Mikulás futás – Alsóörs
  • Dec. 09. Mikulás futás Balatonszárszó
  • Dec. 02–20. Fonyódi Advent
  • Dec. 03–23. Téli Varázs Siófokon
  • Dec. 02–23. Tihanyi Karácsonváró napok