A Baleár-szigetek idén már nem számol külföldi turistákkal

Forrás: turizmus.com

 2020. április 14. 18:44

A Baleár-szigetek turizmusa eddig 1,4 milliárd eurós veszteséget szenvedett el a szállodák és a vendéglátóhelyek bezárása miatt, és a spanyol kormány turisztikai válságprogramja idén már nem is számol külföldi turistákkal.

Mivel a Baleár-szigetek gazdaságának jelentős hányada közvetlenül vagy közvetetten a turizmustól függ, ezt a spanyolországi régiót különösen súlyosan érinti a koronavírus-járvány – nyilatkozta a dpa német hírügynökségnek egy ott élő közgazdász professzor, Antoni Riera.

Spanyolországban március közepe óta van érvényben a kijárási tilalom. A Baleár-szigeteken eddig 1,4 milliárd eurós veszteséget eredményezett a szállodák és vendéglátóhelyek államilag elrendelt bezárása a szakértő szerint.

„Az ipari térségektől eltérően a szigeteken tovább fog tartani, mire a gazdaság újraindul, hiszen először meg kell teremtődnie a keresletnek” – mondja. Ez pedig véleménye szerint nem fog hamar megtörténni a nyaralók repülős utaktól való félelme és a bizonytalan gazdasági helyzetből adódó takarékoskodási igénye miatt.

A Baleár-szigetek lakosainak nagy része a turizmusból él. Becslések szerint jelenleg 200 ezer munkavállaló kényszerül arra, hogy csökkentett munkaidőben dolgozzon, 400 ezer ember, tehát a munkavállalók 80 százaléka pedig várhatóan állami segélyre szorul majd.

Andreu Serra, Mallorca tanácsának turizmusért felelős ügyosztályvezetője nem látja ilyen borúsan a helyzetet. Szerinte a helyzet valóban feszült, tisztán érezhetőek a válság következményei, és vissza kell fogni az idei szezonra vonatkozó várakozásokat, azonban Mallorca továbbra is egész éves úti célként szeretné pozicionálni magát, amely sportot, gasztronómiát és kultúrát is kínál a nyaralás mellett.

Paguera tengerpartja Mallorcán. A szigetek munkavállalóinak 80 százaléka szorulhat állami segélyre

Fotó: 123rf

Spanyolországi határai egyelőre zárva maradnak

A reisereporter.de című lap idézi az ABC Espana című spanyol lapot, amely beszámol a spanyol kormány formálódó turisztikai tervéről. Ebből világosan kiderül, hogy a spanyol kormány valójában csak 2021-től számít újra a külföldi turistákra. Ezt a német lap szerint María Reyes Maroto turisztikai miniszter is megerősítette egy néhány napja megrendezett sajtótájékoztatón. A miniszter tájékoztatása szerint lépésenként tervezik majd újraéleszteni a turisztikai szektort, az első lépés pedig a belföldi turizmus élénkítése lesz. A kormány kampánnyal szeretné arra biztatni a spanyolokat, hogy belföldön töltsék el a nyári szabadságukat. A terv abból indul ki, hogy a határok egyelőre zárva maradnak, az országnak ugyanis még meg kell erősödnie ahhoz, hogy újra tudjon fogadni külföldi turistákat.

A cikk szerint ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a koronavírus-járványtól kevésbé sújtott Baleár-szigetek és Kanári-szigetek az országban elsőként lazíthatnak majd a korlátozásokon.

Kapcsolódó cikkek