Bali mindössze 45 külföldi turistát fogadott ebben az évben

Forrás: turizmus.com

 2021. december 16. 17:32

Világszerte jelentős turisztikai visszaeséssel szembesültek a koronavírus-járvány miatt a desztinációk. Bali, a nemzetközi utazók által régóta kedvelt indonéziai sziget azonban, úgy tűnik, az egyik legnagyobb vesztese a pandémiának.

A szigorú határellenőrzési intézkedések és lezárt repülőtere miatt Bali 2021-ben mindössze 45 nemzetközi látogatót fogadott, szemben a korábbi években tapasztalt több millió turistával: 2021-ben 6,2 millió utazó, 2020-ban pedig 1,05 millió választotta a szigetet úti céljául.

Ezzel Bali a szigeten eddig mért legalacsonyabb külföldi látogatószámot érte el – mondta Nyoman Gede Gunadika, Bali tartomány turizmusért felelős részlegvezetője a CNN-nek.

A 45 turista 2021 januárja és októbere között érkezett a szigetre. Mivel a denpasari Ngurah Rai nemzetközi repülőtér (DPS) szinte egész évben le volt zárva a nemzetközi forgalom előtt, ezek a turisták szinte mind magánjachtokon érkeztek. Bár a repülőtér október 14-én újra megnyitotta kapuit a nemzetközi járatok előtt, továbbra is csak belföldi járatokat fogadott, elsősorban Indonézia fővárosából, Jakartából.

Ráadásul ahhoz, hogy a külföldi turisták Balira utazhassanak, szigorú beutazási követelményeknek kell megfelelniük.

bali_123rf

Ugyan a reptér megnyitott október közepén, egyelőre azonban szinte csak belföldi járatok érkeznek, a belépési feltételek pedig szigorodtak az omikron variáns miatt

Fotó: 123rf.com

A magyar állampolgárok szerencsések: október 14-től Indonézia 19 országnak lehetővé tette Balira a közvetlen nemzetközi járattal érkezők számára a turisztikai célú beutazásokat, közte a magyaroknak is. Ehhez előzetes online vízumigénylés szükséges, ami maximum 30 napig érvényes. Az Indonéziába beutazók december 3-tól minden esetben 10 napos kötelező, hatósági szállodai karanténba kerülnek, ahonnan ismételt, negatív eredményű PCR-tesztelést követően távozhatnak.

A más országokból érkezőknek be kell szerezniük egy 300 dollárba kerülő üzleti vízumot is, több PCR-tesztet kell elvégezniük, és speciális egészségbiztosítást kell kötniük. Ráadásul a kevés repülőjárat miatt a légiközlekedés ára is megnövekedett.

Ray Suryawijaya, a Bali Badung körzetében működő Indonéziai Szállodák és Éttermek Szövetségének vezetője szerint "ezekkel az akadályokkal nehéz arra számítani, hogy a külföldi turisták eljönnek Balira". A szigetnek most az egyetlen reménysugara a belföldi turizmus fokozatos visszatérése: a szállodák kihasználtsága jelenleg 35% körül van, hétvégenként körülbelül 13 000 belföldi turista látogat el a szigetre. Ugyan az év végén a lassú emelkedést is pozitívan szemlélik a Balin élő, turizmussal foglalkozó emberek, de abban egyetértenek, hogy a 2021-es szezont nem menti meg ez sem.