A brit királyi család először enged be látogatókat szeretett skóciai kastélyába

Forrás: turizmus.com

 2024. április 05. 13:19

A Skóciában található balmorali kastély 1852 óta a királyi család menedéke, azonban belsejébe kívülállók még sosem léphettek be. Idén nyáron azonban, július 1. és augusztus 4. között privát túrákon fedezhetik fel a látogatók a híresen zárt királyi kastély egyes részeit.

A balmorali birtokot még 1852-ben vásárolta meg Albert herceg Viktória királynő számára. Az 50 ezer hektáros parkkal rendelkező kastély végül 1855-ben, 167 szobával készült el, azóta pedig a királyi családi legfőbb magánrezidenciájává vált. A kastély évtizedekig II. Erzsébet királynő szeretett menedéke volt, szinte minden nyarát itt töltötte el. 2022 szeptemberében, 96 éves korában az uralkodó Balmoralban hunyt el.

A rezidencia régóta helyszíne a Windsor család Londontól távol töltött nyarainak. A kastélyban talált menedéket Károly herceg és Camilla a világjárvány idején, itt fejezte be nászútját Diana hercegnő és Károly herceg, és állítólag Balmoralban értesült Vilmos és Harry herceg édesanyjuk tragikus haláláról is.

Először léphetnek be látogatók a balmorali kastély épületébe

Fotó: 123rf.com

 

A látogatók előtt minden évben megnyitják a skót birtokot április és augusztus között, azonban eddig a kastély belső tereibe kívülállóknak sosem engedélyezték a belépést.  A július 1-jétől augusztus 4-ig induló vezetett túrák meglehetősen szűkkörűek lesznek, a csoportok létszáma 10 főre korlátozódik. A jegy ára 100 font (mai árfolyamon 45 545 Ft), illetve 150 font (68 315 Ft), amennyiben a délutáni teázáson is szeretne részt venni a látogató. A vezetés a keleti szárnyban zajlik, ahol a kastély több szobája mellett a bálterembe is eljuthatnak a privát csoportok.

A túrákra a jegyek meghirdetésük után 24 órán belül mind elkeltek, de érdemes figyelni a honlapot, hiszen az esetleges lemondások esetén jegyek szabadulhatnak fel a különleges bejárásra – írja a Travel and Leisure.