Barcelona irányt mutat a klímavédelemhez

Forrás: turizmus.com

 2020. január 02. 16:56

Január 1-től Barcelonában életbe lépett az a rendelkezés, mely lényegében egyetlen nagy, összefüggő, alacsony kibocsátású zónaként kezeli - és szabályozza - a katalán fővárost.

A legszennyezőbb autók kitiltásán túl arra is figyeltek, hogy kompenzálni próbálják a változás legnagyobb veszteseit - írta a Napi.hu.

Vitézy Dávid Facebook-oldalán jelent meg egy összefoglaló arról, hogy Barcelonában Európa legnagyobb kiterjedésű tilalmi zónáját jelölték ki, és ennek milyen hatásai lehetnek a városban élőkre.

Barcelona mérete, és közlekedési, környezetszennyezési, illetve klímavédelmi problémái Budapestéhez mérhetők

Fotó: pexels.com

Vitézy Dávid a következő pontokban foglalta össze a barcelonai változásokat:

- A ZBE (Zona de Bajas Emisiones - alacsony kibocsátású zóna) területe a két, a katalán fővárost körülölelő autópályát kivéve lefedi Barcelonát és még a városhatárokon is túlnyúlik.

- Erre a területre mostantól munkanapokon napközben (7-20 óra között) nem hajthatnak be a 2000-nél régebbi benzines (tehát nem legalább euró 3-as) és a 2006-nál régebbi (tehát nem legalább euró 4-es) dízelautók, továbbá a 2003-nál régebbi (tehát nem legalább euró 2-es) motorkerékpárok. A tiltást 2021-től az euró 4-nél rosszabb minősítésű buszokra, furgonokra, teherautókra is kiterjesztik.

- Az intézkedés nyomán 110 ezer autót tiltanak ki Barcelonából, ennek nyomán arra számítanak, hogy 130 ezerrel nő a tömegközlekedés utasszáma.

- Az egészségre káros levegőszennyezés 20-25 százalékos csökkenését várja a katalán főváros a tiltástól.

- Azok, akik a tiltásban érintett autójukat igazoltan a bontóba küldik, 3 évig ingyenes tömegközlekedést kapnak a Barcelonában és környékén működő regionális közlekedésszervezőtől, mely mind a 6 zónában érvényes.

- A tiltás alól csak a mozgáskorlátozottakat szállító autók kivételek.

- A bírság 100 és 1800 euró közötti az engedély nélküli behajtásért (a jármű korától és a szabályszegések számától függően), a rendszámokat több száz kamera figyeli városszerte.

- A tiltással egyidejűleg sűrítik a metrókat és villamosokat, illetve 75 új buszt állítottak többletként forgalomba a főbb vonalakon. A tömegközlekedés ára csökken.