Barcelona strandjain mostantól nem lehet dohányozni

Forrás: MTI

 2022. július 26. 09:56

Dohányzási tilalom lépett életbe hétfőn Barcelona városának minden tengerparti strandján, környezet- és egészségvédelmi okokból.

"Spanyolországban évente ötmillió cigarettacsikk kerül a tengerbe" – érvelt az intézkedés mellett Eloi Badia, az önkormányzat klímavészhelyzetért és ökológiai átmenetért felelős tanácsosa, hangsúlyozva, hogy a dohányszemét lebomlása legalább tíz évig tart.

Emlékeztetett arra, hogy a katalán város tavaly kísérleti programként vezette be tíz tengeri standjából négyen a dohányzás tilalmát, amelynek eredményeként 50 százalékkal csökkent az eldobált csikkek mennyisége.
A sikeres próba után mostantól minden tengeri strandon tilos lesz a dohányzás, de a cigarettamentesség nem vonatkozik a vízparti éttermekre és bárokra.
A szabályozás szerint a strandokon dohányzók 30 eurós (12 ezer forintos) pénzbüntetést kaphatnak.

barcelona_123rf

A strandokon dohányzók 30 eurós (12 ezer forintos) pénzbüntetést kaphatnak

Fotó: 123rf.com

Spanyolországban már ötszáz fölött van a füstmentes partszakaszok száma, például a Kanári-szigeteken 61, a valenciai tartományban 72, Andalúziában 48, a Baleár-szigeteken pedig 19 tengerparti fürdőhelyen tiltották meg a dohányzást környezet- és egészségvédelmi okokból.