Barcelona szigorú szabályokat vezet be a csoportos turizmusra

Forrás: turizmus.com

 2022. július 04. 11:01

A barcelonai városvezetés július végétől szigorú korlátozásokat vezet be a túlturizmus elleni küzdelem jegyében.

Barcelona évek óta szenved a túlturizmustól. A városvezetés most szigorú intézkedésekre szánta el magát: július végétől már csak legfeljebb 30 fős turistacsoportok sétálhatnak a városban, a Vella óvárosi negyed szűk utcáit csak legfeljebb 15 fős csoportokban lehet felfedezni, néhány történelmi látványosság pedig maximum nyolc személyt fogadhat egy időben – írja az RND a spanyol El Mundo cikkére hivatkozva. A szabályokat megszegők akár 3000 eurós bírságra is számíthatnak.

Ezenfelül a városközpontban már csak 24 utcát és teret járhatnak be a csoportok, valamint bizonyos övezetekben egyirányú közlekedés lép érvénybe a turistacsoportok számára. Továbbá a hangosbeszélőket sem engedélyezik a vezetett csoportoknál, az idegenvezetők csak enélkül beszélhetnek, vagy legfeljebb fejhallgatón keresztül kommunikálhatnak a csoportjukkal. Ezenkívül csak ott állhatnak meg a csoportok, ahol nem zárják el az utat más gyalogosok elől.

A szabályok egyelőre hat hónapig érvényesek. A korlátozások bevezetésénél főleg azokra a turistákra gondolhattak, akik egy napra látogatnak a városba, és pl. szállodahajókkal érkeznek. A Barcelonát egyénileg felfedezőknek nem kell korlátozásoktól tartaniuk.

A Güell parkban létszámkorlátozást vezetett be a város

Fotó: ©bloodua/123rf.com

Az új szabályok abban segítenek, hogy megteremtsék a lehetőségét a mintegy 1,6 millió városlakó és az évente, főleg a nyári hónapokban ide érkező 19 millió látogató békésebb egymás mellett élésének. A két tábor viszonya jelenleg nagyon feszült, amit az is jól mutat, hogy a turisták által kedvelt negyedekben „Tourist go home” feliratú plakátokkal és graffitikkel találkozni.

2017-ben az is megtörtént, hogy tiltakozók megtámadtak egy turistabuszt, összevagdosták a kerekeit és összefirkálták a szélvédőüvegét. Sok, a tömegturizmust kritizáló barcelonai lakos „Carcelona”-nak hívja a városát (carcel spanyolul börtönt jelent).

Barcelona eddig a szálláskínálat szabályozásával próbálta megfékezni a tömegturizmust. A városi önkormányzat jelenleg nem ad ki új engedélyt központi fekvésű szállodáknak, és szigorúan korlátozta a magánlakások bérbeadását is.

Ezenkívül belépési korlátozást vezettek be az egyik legnépszerűbb turistacélpontnak számító Güell parkban, ahol bizonyos időközökben csak legfeljebb 400 ember tartózkodhat egyidejűleg. A La Boquería piaccsarnokot csúcsidőszakokban egyáltalán nem látogathatják nagyobb turistacsoportok, mivel korábban mindig eltorlaszolták a folyosókat.