Barcelona: felfüggesztik a szálláshelyek engedélyezését

Forrás: MTI

 2015. július 02. 17:25

Barcelonában felfüggesztik az új idegenforgalmi szálláshelyek engedélyezését, várhatóan a jövő év elejéig, amíg felülvizsgálják a jelenlegi szabályokat és elkészül a város új turisztikai szabályozási terve - jelentette be Ada Colau polgármester csütörtökön Barcelonában.

A három héttel ezelőtt hivatalba lépett új városvezető már a választási kampányában is kilátásba helyezte ezt a lépést, amelyet egyebek mellett azzal indokolt, hogy bizonyos kerületeken hatalmas a turisztikai nyomás, és a helyieket zavarja a túl nagy turistaforgalom, amiből sok konfliktus adódott már eddig is.

"Prioritás volt a rendcsinálás" - fogalmazott a polgármester, aki azt is mondta, egy "pillanatfelvételt" készítenek, értékelik a meglévő szálláshelyek kínálatát majd valamennyi érdekelt fél véleményét kikérik, és figyelembe véve más európai városok tapasztalatait alkotják meg az új turisztikai modellt.
Ada Colau hangsúlyozta: lépése nem veszélyeztet munkahelyeket, mert nem érinti a turistaforgalmat.
A barcelonai polgármester döntése mintegy 30 folyamatban lévő projektet, köztük luxusberuházásokat is érint. A jogszabályok lehetővé teszik, hogy akár két évig is meghosszabbítsák az engedélyezési moratóriumot, de a városvezető azt ígérte, hogy az új szabályozás már 2016 első negyedévében hatályba fog lépni.
A barcelonai szállodákat tömörítő grémium (GHB) a bejelentés után közölte: azt várják a polgármestertől, hogy a munka kiterjed az illegálisan működő szálláshelyek felszámolására is.
A katalán kormány hibának tarja a városvezető döntését, amelyet egyoldalúnak és önkényesnek nevezett.