Bárki bővítheti Budapest új alternatív kulturális térképét

Forrás: turizmus.com

 2021. november 23. 13:27

A budapesti alternatív kultúra lüktető hálóját igyekszik lemodellezni az ALT.BP november 19-én elstartolt interaktív honlapja, amelyet bárki bővíthet, további helyeket adva a hálóhoz.

Budapest rendkívül színes és szerteágazó alternatív-underground kulturális élete nem minden városlakó számára szembetűnő. Független színházi társulatok, különleges képzőművészeti alkotóműhelyek, zenei stúdiók hálózzák be a várost, az egységek közötti hivatalos és informális kapcsolódások száma pedig szinte felmérhetetlen. Az ismertebb kulturális-közösségi hubokat beazonosítva a rajtuk keresztül kommunikáló kezdeményezések is kirajzolódnak, és feltárul a kreatív szcéna rejtett szegmensének izgalmas térképe: az alternativbudapest.hu.

A kiadványt Puskár Krisztián szerkesztette, az érzékletes adatvizualizációk pedig az ÁTLO munkái. A projekt a Városháza Humán Kabinetjének megbízásából a Budapest Brand szervezésében valósult meg.

 

Mit találunk a honlapon?

A feltérképezés során 10 különböző, egy-egy kulturális területen meghatározó alternatív központ – az Auróra, az AQB, a Dürer Kert, az Eleven Blokk, a Gödör, a Jurányi, a Lärm, a Lumen, a Toldi és a Valyo – segítségével több mint 130 fontos alternatív helyszínt és 500 szervezetet sikerült azonosítani. Tevékenységük 9 kategóriába sorolható: civil, design, film, irodalom, képzőművészet, színház, tánc, urbanisztika, zene.

Az alternatívbudapest.hu interaktív oldalon ezen szervezetek listája, a kulturális csomópontok és a műfajok bemutatása mellett három rövidfilm is található, amelyek az alternatív Budapest világába engednek érzékletes, személyes betekintést. A filmek rendezői Barta Máté, Körösi Máté és Rubi Anna, akik három különböző nézőpontot és szemléletmódot képviselnek, mégis mindannyian megragadják az alternatív budapesti létezés esszenciáját.

A médiatárban végiglapozhatjuk Neogrády-Kiss Barnabás fotósorozatát, de találunk videóinterjúkat is, az alternatív kulturális élet olyan meghatározó szereplőivel, mint Bakonyi Alexa, Fekete Ádám, Kocsis András, Oltai Kata, Ongjerth Dániel és Pándi Balázs. Hamarosan pedig felkerülnek az oldalra az ALT.BP konferencia előadásainak podcastjai is.

 

Miről szólt a konferencia?

Az ALT.BP projektcsapata a feltérképezés eredményét bemutató online kiadványt elemezte november 19-21. között egy kulturális műfajokon átívelő konferencia keretében, az alternatív és a popkultúra, az intézményesség és a függetlenség közötti határterületeket vizsgálva. Az elmúlt évtizedek folyamataiból kiderült, hogyan jutott el a zsidó negyed underground romkocsmakultúrája a bulinegyedig, és miként látszódnak a Kádár-rendszer és a szocializmus ellenkulturális mintázatai a ma budapesti undergroundján.

A Toldi mozi közönsége a fesztiválipar, a zene, a képzőművészet és a színház alternatív kulturális szegmenseinek kihívásairól és jövőképéről hallhatott tucatnyi izgalmas előadást és panelbeszélgetést, amelyek felvétele szintén hozzáférhető lesz a honlapon.

A hétvégén a feltérképezett kulturális csomópontok mindegyike egy-egy rendezvénnyel várta a budapestieket. Koncertek, kiállítások, filmvetítés, irodalmi program, műteremséta és nyílt próba is szerepelt az eseménysorozat kínálatában. A kulturális feltöltődés mellett a résztvevők betekintést nyerhettek az egyes helyeken zajló alkotófolyamatokba is.

A konferencia egyik panelbeszélgetése

Fotó: Budapest Brand

Hogy vehetsz részt te is a feltérképezésben?

Van olyan hely, amit nem találsz a térképen, pedig ott lenne a helye? Az ALT.BP csapata mindenkit arra bátorít, hogy segítsen a feltérképezésben! A menüből megnyitható rövid kérdőív kitöltésével bárki új helyszíneket és szervezeteket ajánlhat a térképre. Az alternatív kultúra világa egy gyorsan változó közeg, helyszínek, szervezetek alakulnak, majd alakulnak át, szűnnek meg, vagy kelnek új életre, új néven, új helyszínen. A tervek szerint mindezen változásokat igyekszik lekövetni majd a térkép, és ehhez várja az oldal látogatóinak segítségét is. Rajzoljuk fel együtt Budapest alternatív térképét!