Barokk életérzés a szerelem jegyében

 2014. július 10. 17:34

Győr egyre inkább bővelkedik figyelemreméltó, turistavonzó eseményekben. Ezek közül a leglátványosabb a Barokk Varázs és Esküvő, amelyre augusztus 8-10. között kerül sor.

. A középkori esküvő egy életre szóló élményt jelent annak az ifjú párnak, akit Győr városa több száz jelentkező közül választ ki, hogy egy eredeti barokk házasságkötési ceremónia szerint keljenek egybe, melynek díszlete a város csodálatos épületegyüttese. A násznép pedig több száz jelmezes győri lakos.

A rendezvénysorozat pénteken veszi kezdetét, ekkor már tehetünk egy börtöntúrát a Lőcsei fehérasszony nyomában és meghallgathatjuk a menyasszonynak adott szerelmi szerenádot is.

 

Szombaton a város apraja-nagyja az esti eseményre készül, amit a híres barokk esküvői felvonulás vezet fel.  A felvonuláson az ifjú párt nemcsak az udvarhölgyek és a násznép kísérik, hanem a több száz barokk jelmezes győri lakos.

Megelevenednek az ókori erények: a Mértékletesség, az Igazságosság, a Becsületesség, az Erő, de az ifjú párnak szüksége van a szerencsére is, így Fortuna sem hiányozhat a sorból. Az esküvő forgatókönyve egy XVII. századi korabeli leírás alapján készült. Az egykori házassági szerződés, a móringlevél felolvasása után a menyasszony fejéről a vőfély karddal veszi le a virágkoszorút, majd az esketés után fáklyás táncosok köszöntik az ifjú párt.

Különleges programnak ígérkezik például a barokk disco, a performance, a bolond esküvő, az Eszterházy-palota erkélyén a toronyzene, a csalfa barokk szerelmi barangolás, a tüzes hastánc show, a Magyar Reneszánsz Együttes koncertje, az Experidance előadása a Széchenyi téren.