BartókPlusz Operafesztivál, Miskolc új arcot ölt

Szerző: Elek Lenke

 2016. április 07. 16:20

Gazdag programmal és bőkezű mecenatúrával büszkélkedhet az idei a miskolci operafesztivál. A június 10-19. közötti, rangos kulturális eseménysorozat – a többszörös évfordulók miatt – ezúttal Bartók emléke előtt tiszteleg.

Amint Balogh Zoltán, az Emberi Erőforrások tárcájának vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette, az eddigiek többszörösével támogatják a miskolci operafesztivált, amely különböző forrásokból 345 millió forinthoz jutott az idén, hogy magas szintű, nívós produkciókkal szórakoztassa a miskolciakat, valamint a városba érkező belföldi és külföldi turistákat. Összességében a vidéki kulturális fesztiválok és más hasonló programok, valamint a határon túli, kulturális rendezvények soha ennyi központi támogatásban nem részesültek, mint idén – majdnem egy milliárd forintból gazdálkodhatnak.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: a 15 esztendős miskolci operafesztivál mára sikertörténet lett, amely megváltoztatta egy hajdani ipari település egész arculatát. Ma már a város emberek ezreit vonzza magához, akár egy-két napra, de sokakat a fesztivál mind a tíz napja alatt. Az itt élők előtt új dimenziók nyíltak meg, a fesztivál ideje alatt hallható-látható produkciók magas színvonalúak.

Az alpolgármester, Kiss János kiemelte, hogy Bartók és Miskolc – az idén különösen – „négykezest” játszanak. A fesztivál felhívja a figyelmet a város és környéke értékeire, a közeli borvidékek és pincészetek nedűire, Magyarország egyik legszebb környezetében lévő szállodájára, a lillafüredi Palota szállóra. Ahogy az alpolgármester kijelentette: a csúcsszezonban is bírják még szállással, ami pedig a jövőt illeti, folyamatban van több négycsillagos hotel felépítése.

A színház, a balett, a kórusmuzsika, a musical, a jazz, a nagykoncertek a művészetek egységét hirdetik, a Miskolci Nemzeti Színház falai között, a templomokban, a Jégcsarnokban és a pezsgő szabadtéri rendezvényeken egyaránt. Nem hiányoznak majd a szakmai előadások és az ősbemutatók sem. A Bartók Maraton napján, június 11-én hajnaltól éjszakáig a nagy zeneszerző műveit tolmácsolják. A 9 Tenor Gála a 100 éve született Simándy József előtt tiszteleg.

E tíz nap alatt az egész város muzsikál, a zene mindenütt szól majd, a köztereken is. Az Ezrek Operája sorozat keretében a világ egyik legnépszerűbb művét, Bizet: Carmen című darabját állítja színre Kerényi Miklós Gábor – számolt be a programról Kesselyák Gergely, a fesztivál igazgatója.

MTI Fotó: Vajda János

A tíznapos rendezvénysorozat afféle közép-kelet-európai operamustra, a környező országok sztárjai lépnek majd fel, és természetesen a legnépszerűbb hazai művészek, köztük Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusokkal, Tokody Ilona, Horgas Eszter és a Class Jazz Band. A jegyek többsége elérhető árú, számos műsor pedig ingyenes.

Az Opera Íróversenyt idén a Zeneakadémiával közösen hirdetik meg.