Batumi: több ezer éves hagyományok és futurisztikus felhőkarcolók a Fekete-tenger partján

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2022. július 19. 14:08

Gazdag múlt és ígéretes jövő, nemritkán több ezer éves hagyományok és nagy ívű, 21. századi tervek – mindez nagyszerűen megfér egymás mellett Batumiban, Grúzia (új keletű nevén Georgia) második legnagyobb városában.

A turizmus fejlesztése jó ideje prioritást élvez egész Grúziában: az elmúlt évtized végére már 3,3 milliárd dollár bevételt termelő ágazatban a minél több jól fizető turista fogadása a középtávú cél. Nincs ez másként a fekete-tengeri, kitűnő adottságokkal rendelkező Adzsaria régióban – hivatalos nevén Adzsar Autonóm Köztársaságban – és székhelyén, Batumiban sem, ahol 2019-ben csaknem 20 százalékkal több látogatót regisztráltak az előző évhez képest, és ahol a turisztikai szektorban zajlik a beruházások 32 százaléka.

A több mint kétezer éves múlttal rendelkező Batumi Grúzia délnyugati részén található, egy ugrásra Törökországtól. A maga 155 ezer lakosával mára – megelőzve Kutaiszit – az ország második legnagyobb városa lett a főváros, Tbiliszi után. Batumi egyrészt hamisítatlan fekete-tengeri üdülőváros, másrészt 21. századi üzleti-kereskedelmi központ, amelynek turisztikai kínálatát hatásosan egészítik ki a környező Adzsaria régió hagyományai, természeti és kulturális értékei.

 

Közvetlen járat Budapestről Kutaiszibe

A Wizz Air menetrendje elsőre ijesztőnek tűnik: a gép éjjel fél 12-kor száll fel Budapestről és nem egészen három óra múlva érkezik meg a kutaiszi repülőtérre, amikor ott már fél 5 van az időeltolódás miatt. Mire rákanyarodunk az autóútra, már virrad is, sorra tűnnek elő a közeli hegyek párába burkolózó csúcsai. Ráadásul, mivel a repülőtér 140 kilométerre fekszik Batumitól, még két és fél órás autóút vár ránk, mire a tengerparti városba érünk.

A valóságban mégsem olyan megterhelő az utazás, az éjjeli-hajnali órákban ugyanis olyan kevés a gép, hogy nyoma sincs a hírhedt repülőtéri káosznak. A mi utazásunk alatt (nyár közepén) sem volt semmi gond, viszonylag gyorsan pörgött minden Ferihegyen és a kutaiszi reptéren is. A beutazáshoz a grúz hatóságok jelenleg nem kérnek sem védettségi igazolást, sem tesztet, maszkot egyedül az egészségügyi intézményekben kell viselni.

Batumiba Kutaisziből a taxi és a bérelt autó mellett távolsági busszal (ennek díja 15 grúz lari, átszámítva kb. 2025 Ft), vagy vonattal (51, ill. 21 lari első, ill. másodosztályon) lehet eljutni.

Úton Batumi felé

Fotó: 123rf.com

Reggel 7 órakor már ott álltunk úti célunk egyik ötcsillagos szállodája, a Batumi Hilton néptelen lobbijában, ahol a két fiatal recepcióstól pár perc alatt meg is kaptuk a kulcskártyáinkat. A 247 szobás hotel a városközpontban áll, a Nuri tó partján, a tengertől 200 méterre, és többek között wellnessközpont, business center, étterem, kávézó, executive lounge, tetőbár, hét rendezvényterem, bálterem és kaszinó tartozik a szolgáltatásai közé. A panorámaablakos vagy erkélyes szobákból a tengerre, a parkra vagy a város színpompás épületeire és a Kis-Kaukázus vonulataira látni.

A Batumi Hilton a Nuri tó partján, 200 méterre a tengertől

Fotó: Batumi Hilton

Batumiban jelenleg 401 szálloda van, a kettőtől az ötcsillagos kategóriáig, összesen több mint 23 ezer ággyal. A Hilton mellett olyan nemzetközi márkák képviseltetik itt magukat, mint a Sheraton, a Courtyard by Marriott, a Radisson Blu, a Le Méridien, a Crowne Plaza, vagy a Best Western. Airbnb-szállásból is több mint ezer foglalható, már pár ezer forintért.

 

„Európa vezető feltörekvő turisztikai desztinációja”

A fenti címet a World Travel Awards keretében ítélték oda Batuminak 2020-ban. A turisztikai úti célok és létesítmények ezen globális versenyének díjkiosztóját jövőre éppen Batumiban tartják – ez is azt bizonyítja, hogy a város mára helyet kapott a legfelkapottabb úti célok között.

A város összetéveszthetetlen látképe

Fotó: Department of Tourism and Resorts of Ajara

A legtöbb külföldi látogató Törökországból, Örményországból, Azerbajdzsánból, Kazahsztánból és Izraelből érkezik Batumiba és a régióba. Az Adzsarai Turisztikai és Üdülőhelyi Minisztérium egy ideje aktív fejlesztő munkát végez az európai piacokon, ennek köszönhetően Nagy-Britanniából, Németországból, Franciaországból, a balti államokból és Lengyelországból is egyre növekszik a látogatók száma – mondta el lapunknak Mikheil Koplatadze, a minisztérium nemzetközi turisztikai promóciós irodájának vezetője.

A járványt ez a régió is megszenvedte: míg 2019-ben több mint egymillió, szálláshely-szolgáltatást is igénybe vevő vendéget regisztráltak, 3,5 éjszakás átlagos tartózkodási idővel – ebből 47 ezren érkeztek az Európai Unióból, 174 ezren a FÁK-országokból és közel 300 ezer vendég volt belföldi –, addig 2020-ban 329 ezerre esett vissza a látogatószám, aminek kevesebb mint egyötöde származott külföldről.

A viszontagságoknak azonban állítólag már vége, a látogatók száma az idei évben már felülmúlta a járvány előtti szintet. A jövő fejlesztési irányai közé tartozik a minél több közvetlen repülőjárat indítása és a fenntarthatóbb turizmus feltételeinek biztosítása.

A Medea tér az aranygyapjút tartó Médeia szobrával, a háttérben a műszaki egyetem 200 méter magas tornya

Fotó: 123rf.com

Batumit kulturális és vallási sokszínűség, de a stílusok sokfélesége is jellemzi. Itt aztán semmi sem egyhangú, teljesen természetes például, ha az utca egyik oldalán végig több emelet magas fenyőfák sorakoznak a lakóházak előtt, a másik oldalon pedig pálmafák.

A város szubtrópusi éghajlatú, és elég csapadékos, vendéglátóink szerint tavasszal és a nyár közepén érdemes leginkább odautazni.

A leghangulatosabb talán az óváros: 19. századi, európai építészek által változatos stílusban alkotott épületek, macskaköves utcák, szőlővel befuttatott teraszok, kovácsoltvas erkélyek és utcalámpák, kávézók, vendéglők, kis üzletek mindenütt – és szelíd, mikrochipezett kóbor kutyák, akiknek a városvezetés viseli gondját.

Óvárosi utcakép

Fotó: midoritai/123rf.com

Az összképet talán még az sem rontja le, hogy a szovjet korszakból is itt felejtődött egy-két düledező – sőt, kibelezett – bérház, meghökkentő vagy éppen riasztó mementóként.

Az óváros színpompás épületei

Fotó: 123rf.com

A kikötő és egy szomorú szerelem

A nyüzsgő régi kikötőben áll Tamar Kvesitadze szobrásznő híres alkotása, az Ali és Nino szoboregyüttes, amely mára Batumi egyik jelképe lett. A szobor – egy népszerű történet alapján – egy azeri muszlim fiú és egy keresztény grúz lány fájdalmas, de örök szerelmének állít emléket. A két alak állandó mozgásban van: először távol állnak egymástól, majd elkezdenek közeledni, majd, mintha egy ölelésben forrnának össze, átcsusszannak egymáson, hogy onnantól újra elkezdjenek távolodni.

Ali és Nino szobra a kikötőben

Fotó: Department of Tourism and Resorts of Ajara

A Nino egyébként az egyik legnépszerűbb női név Grúziában, a Tamar pedig a másik – ezt a kikötőben horgonyzó vitorlásokon is láttuk, több hajó is ezt a nevet viselte. A Tamar név leghíresebb képviselője a 12.-13. században élt Tamar királynő volt, az ő uralkodásának három évtizedét tekintik a grúzok az ország fénykorának. Uralkodása idején született a grúzok világhírű eposza, A párducbőrös lovag is Sota Rusztaveli tollából. A szerelemről és barátságról szóló művet nagy becsben tartják, a hagyomány szerint minden lány kap belőle egy példányt az esküvőjén.

Tamar Kvesitadze másik, Forgás című szobra a kikötőben, a Hotel Courtyard by Marriott és a Kormányzati Hivatal épülete előtt

Fotó: Department of Tourism and Resorts of Ajara

A kikötőnél kezdődik a tengerparttal párhuzamosan futó, hét kilométer hosszú sétány, a Batumi sugárút, ahol a 19. század óta lehet korzózni. A sétányt oszlopsorok, szobrok, táncoló szökőkutak, kávézók, pompás gyümölcspoharakat kínáló árusok és buja, élénkzöld növényzetű parkok tarkítják – akár egy egész délutánt is eltölthetünk itt.

A hét kilométer hosszú sétányon

Fotó: Department of Tourism and Resorts of Ajara

21. századi üzleti központ

Nagyon sok turistát azonban az egyre-másra épülő felhőkarcolók és futurisztikus épületek vonzanak a városba – amilyen például a grúz ábécé betűit megidéző ABC-torony is. A 21. századi Batumi másik kedvelt látványossága a nemzetközi kulturális rendezvények helyszínéül is szolgáló, elegáns Batumi Piazza, ahol szállodák, éttermek és bárok sokasága található.

Batumiban rohamosan fejlődik a MICE-infrastruktúra is, a nemzetközi szállodák mellett világszínvonalú rendezvényhelyszínek is találhatók a városban, amelyekben számos nemzetközi vásárt és konferenciát is tartanak a regionális és nemzetközi fesztiválok, sportesemények mellett. Grúzia előkelő helyet foglal el a régió üzleti életében, nagyon jó közbiztonsággal rendelkezik, ráadásul a legtöbb piaci szereplő számára elfogadhatóak az árai, ami összességében véve kedvező beruházási környezetet biztosít, ez áll Batumi gyors fejlődésének a hátterében is.

Batumi este, jobb oldalt az ABC-toronnyal

Fotó: Department of Tourism and Resorts of Ajara

Delfinshow és libegés a város felett

A város számos múzeummal is rendelkezik, nagyon érdekes például a Khariton Akhvlediani Állami Múzeum és a Batumi Régészeti Múzeum gazdag gyűjteménye, de a „Borjgalo” Etnográfiai Múzeum is, ahol az Adzsaria régió egykori tipikus lakó- és mezőgazdasági épületeit, az ott élők munkáját, hétköznapjait, tárgyait, öltözékét ismerhetjük meg.

Régi falusi életkép és hímzések az Etnográfiai Múzeumban

Fotó: turizmus.com

A könnyedebb szórakozásra vágyóknak a delfinshow-t és delfinúszást kínáló delfináriumot, az akváriumot és az állatkertet ajánljuk, mindhárom a Batumi Központi Parkban, az ország egyik legrégebbi nyilvános parkjában vagy annak közvetlen közelében található.

Végül, aki felülről is megcsodálná ezt a nyüzsgő várost és a végeláthatatlan tengert, felülhet a 256 méter magasan közlekedő Argo Libegőre, amely kétszer 15 perc alatt teszi meg két és fél kilométeres útját a város felett.

A város felfedezéséhez hasznos eszköz a Batumi Kártya, amely ingyenes közlekedést, 1 GB mobilinternetet és számos kedvezményt biztosít.

A két és fél kilométer hosszú drótkötélpálya

Fotó: 123rf.com

Kirándulások a város környékén

A Batumiban található szállodák közül egyik sem rendelkezik közvetlen tengerparttal, de számos helyen találunk fürdőzési lehetőséget az akár 29 fokra is felmelegedő tengerben. A régióban összesen 21 kilométer hosszan találhatók jól kiépített, kavicsos strandok, számos kikapcsolódási lehetőséggel, vendéglátóhelyekkel. A fürdőzést pedig számtalan hajós program egészíti ki.

A régióban 21 kilométer hosszan találhatók strandok

Fotó: Department of Tourism and Resorts of Ajara

A várostól néhány kilométerre is található pár kihagyhatatlan látványosság, ilyen például a Batumi Botanikus Kert. A 108 hektáron elterülő parkot a neves orosz botanikus és földrajztudós, Andrej Krasznyov alapította, és a föld kilenc tájegységének növényvilágát idézi meg Észak-Amerikától Új-Zélandig, Mexikótól a Kaukázusig.

A Batumi Botanikus Kert, ahol sejtelmes bambuszerdőt és szemérmes mimózát is láthatunk

Fotó: 123rf.com

Megér egy kirándulást az i. sz. 1. században a rómaiak által épített Gonio erőd is Batumitól 12 kilométerre délre, de a közvetlenül a tengerparton álló, impozáns Petra erőd is, amely 25 kilométerre található a várostól.

A tengerparton álló Petra erőd

Fotó: Department of Tourism and Resorts of Ajara

Érintetlen természet

Batumi turisztikai kínálata szoros egységet képez a 2900 négyzetkilométeren elterülő Adzsaria régióéval, amelynek három nemzeti parkját nemrég vették fel az UNESCO természeti világörökségeinek listájára.

A Mtirala Nemzeti Parkban

Fotó: Department of Tourism and Resorts of Ajara

Az akár 2500 méter magasba nyúló hegyek természetvédelmi területei kitűnő lehetőségeket kínálnak az ökoturizmusra. Részt vehetünk madárlesen (Batumi környéke a költöző madarak keleti fekete-tengeri vándorlási folyosója), mocsártúrán, ellovagolhatunk a tavakhoz és az autentikus hegyi falvakba, de kipróbálhatjuk magunkat a zip-line pályán is. Kerülgethetjük az utak szélén – vagy közepén – magányosan bóklászó teheneket (itt így oldják meg a legeltetést), megcsodálhatjuk a boltíves hidakat és a kolostorokat.

Falusi turizmusra is nyílik mód ebben a csodálatos természeti környezetben. Ki lehet próbálni a szőlőtermesztést, az állattenyésztést és a méhészkedést is, meg lehet kóstolni a parasztok saját termesztésű vagy készítésű alapanyagokból készült ételeit. Közben néhány helyen a híres grúz többszólamú éneklésben is gyönyörködhetünk.

Az Adzsaria régióban falusi turisztikai szolgáltatók is várják a vendégeket

Fotó: turizmus.com

Gazdagon terített asztalok

A grúz konyha az ország kultúrájához hasonlóan gazdag és sokszínű, az étkezések pedig központi szerepet töltenek be az ott élők életében, nem csoda, hogy a hagyományos grúz supra (lakoma) az UNESCO szellemi világörökségeinek listájára is felkerült. A roskadásig megterített asztalokon a legtöbbször megtaláljuk a céklából és spenótból, dióval készített, gránátalmamaggal díszített előételeket, a hússal töltött tésztabatyut, a hinkalit – amelyet speciális módon kell elfogyasztani, hogy a töltelék ne csöpögjön ki –, a sajttal töltött gombafejeket, a sokféle húsból és számtalan fajta zöldségből, friss fűszernövényekkel készült ételeket és a gyümölcsök bőséges választékát a sötétpiros, ropogós cseresznyétől a mézédes görögdinnyén át a lédús feijoáig.

Ami nélkül pedig nem létezik étkezés Grúziában, az a sajttal készült lepénykenyér, a hacsapuri, amelyet ahány régió, annyiféleképpen készítenek. A tipikus adzsariai hacsapuri csónak alakú és a közepére egy tojássárgáját is kisütnek. Mellette általában megtaláljuk az Imereti régióból származó, pizza formájú és gazdagon töltött változatot is, amely a legkedveltebb az országban.

Az adzsariai hacsapurit kérésre tojás nélkül is felszolgálják

Fotó: 123rf.com

Az ételekhez kitűnő adzsariai borok is dukálnak Batumiban, például a Kedis Tsolikauri és a Chkhaveri. Grúzia ezen a téren is különlegeset kínál, hiszen az ország a bortermelés bölcsője, a kvevri nevű hagyományos agyagedényt használó és nyolcezer évre visszanyúló borkészítési eljárás az UNESCO szellemi világörökségeinek listáján is szerepel.

A Batumiban járóknak jó szívvel ajánljuk a halpiac közelében található Balagan haléttermet, ahol a legfinomabb, a tengerből frissen kifogott halakat lehet megkóstolni, és az Askaneli Terrace nevű éttermet, ahol csapatunk egy folk show keretében a látványos ősi adzsariai táncokból is ízelítőt kapott. Kedvcsinálónak – az Adzsariai Turisztikai és Üdülőhelyi Minisztérium ajánlásával – következzék egy táncos videó:

 

Munkatársunk az Adzsariai Turisztikai és Üdülőhelyi Minisztérium tanulmányútján vett részt.

Department of Tourism and Resorts of Ajara