Bauhaus 100 – itthoni kiállítások

Forrás: turizmus.com

 2019. március 13. 14:18

Az idén 100 éves Bauhaus mint mozgalom a modern művészet történetének legmeghatározóbb forrása és mérföldköve, egyben képzőművészeti műhely és reformiskola is volt. A jeles évfordulót szerte a világban nagyszabású kiállításokkal ünneplik.

Budapesten a Magyar Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum kapcsolódik elsőként közeljövőben megnyíló kiállításaival az ünnepségsorozathoz.

 

Fotó: mng.hu

A Magyar Nemzeti Galériában március 28-ány nyílik az Absztrakt Revü – Válogatott művek Weininger Andor hagyatékából című kiállítás, mely igazából kettős évfordulót ünnepel. A New Yorkban elhunyt magyar művész éppen 120 éve született. Alkotásaiból 2002-ben nyolcvan mű és ugyancsak nyolcvan kisebb vázlat került a Galéria gyűjteményébe, s az anyagból most először látható válogatás.

Weininger Andor egyike volt azoknak a diákoknak, akik a mozgalom atyja, Walter Gropius által alapított és 1928-ig általa vezetett intézményben akadémiai kötöttségektől mentesen sokoldalú elméleti és gyakorlati képzést kaptak. Az iskolában több mint harminc magyar tanult, és a nemzetközi oktatógárdában is találunk kiváló magyar művészeket, például Breuer Marcellt és Moholy-Nagy Lászlót.

A kiállításon Weininger pályakezdését a Pécsről származó Bauhaus-pályatársak – Molnár Farkas, Stefán Henrik, Johan Hugó – eddig Budapesten együtt még nem szerepelt néhány műve idézi meg. Forbát Alfréd és Bortnyik Sándor egy-egy, Moholy-Nagy László két műve szintén a Bauhaus magyar művészeivel való kapcsolatait jelzi. A kiállítás középpontjában Weininger egyik legizgalmasabb alkotása, a napjaink digitális képi világát megelőlegező Mechanikus színpad – absztrakt revü áll. Az ennek alapján készült kiállítási installáció közepén kuriózumként látható az 1980-as években készült előadás filmfelvétele (www.mng.hu).

 

 

Fotó: ludwigmuseum.hu

A Ludwig Múzeum április 10-én nyíló kiállításának címe: BAUHAUS 100. Program a mának. A mozgalom koncepciója és programja, mondhatjuk szemlélete az elmúlt száz évben tovább élt, erőteljesen átalakult, igazodva a mindenkori korszakok igényeihez, és megújuló tartalommal megjelenik napjaink vizualitásában. A Ludwig Múzeum kiállítása tematikus fókuszcsoportokban (pl. színelmélet, ezotéria, vízió/utópia, tárgyformálás, fényművészet stb.) mutatja be a Bauhaus tevékenységét, amelyek köré nagyrészt kortárs alkotók munkái szerveznek eszme- és hatástörténeti ívet. A Program a mának kísérlet ennek az egyedülálló modernista utópiának az újraolvasására, visszatekintésre és kortárs nézőpontból történő felidézésére. A centenárium egyúttal alkalom arra is, hogy áttekintsük a műhely hatását a 20. századi és a jelenkori művészetre, a kultúra egészére.

A kiállítás elsősorban nem a Bauhaus történetét kívánja bemutatni, hanem azokat a ma is jelenlévő jellegzetes művészeti pozíciókat; amelyekben felismerhető a Bauhaus szemléletének hatása. A képek és tárgyak, utalások segítségével felvillantott eszmék, munkák mellett közel harminc kortárs képzőművész kapcsolódó munkáiból látható válogatás (www.ludwigmuseum.hu).

 

Kapcsolódó cikkek

Bauhaus a Ludwig Múzeumban

2019. február 06.