Bauhaus-busszal a világ körül

Forrás: dezeen.com

 2019. május 02. 11:26

Az idén 100 éves Bauhaus az idei fő hívó szava a német turizmusnak, ennek keretében számos különleges projekt hívja majd fel a világ figyelmét erre a művészeti irányzatra.

A Bauhaus-busz – vagy ahogyan egyes online felületeken megjelent, lakógép – több kontinenst is bejár, és egy archív anyagokkal és szakkönyvekkel teli könyvtárat is tartalmaz - írja a dezeen.com.

Arra is van hely benne, hogy a megtett út során születő dokumentumokat ott összegyűjtsék, sőt még egy mini kávézó is elfér a körülbelül 15 négyzetméteres térben. A különleges járművet Berlinben élő építész, Van Bo Le-Mentzel álmodta meg, és kicsinyített mása az egyik leghíresebb Bauhaus stílusú épületnek, amelyet annak idején Walter Gropius tervezett.

Példa nélküli, hogy egy építészeti irányzat ilyen erős turisztikai vonzású legyen: minden országban, ahol léteznek Bauhaus épületek vagy tárgyak, jelentősen megnőtt a látogatók, valamint a szakmai események száma.

A Walter Gropius tervezte Bauhaus épület Dessauban

Fotó: pixabay.com

A jármű Dessau-ból indult el januárban, majd Berlinbe érkezett. Áprilisban egy sokak számára meglepő helyszínen, Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban parkolt le, ahol nagy érdeklődés fogadta, sokan vettek részt az egy hétig tartó workshopokon és érdeklődtek a csereprogramok iránt. A busz utolsó állomása októberben, Hong Kongban lesz, egy kortárs művészeti központban, ahol a szakemberek a projekt globális tapasztalatairól és a Bauhaus változó szerepéről tanácskoznak. A művészek abban bíznak, hogy ez a párbeszéd  még csak a kezdet, és hosszú távon folytatódik a jövőben.

A Bauhaus-év alkalmából több új kiállítótér is létesül Németországban, köztük egy múzeum. A spanyol építészek által tervezett 2.100 négyzetméteres kiállító helyet például a történelmi Bauhaus-iskola közelében építik fel, hogy a Dessau Alapítvány állandó, gazdag gyűjteményének helyet adjon.

Kapcsolódó cikkek

Bauhaus a Ludwig Múzeumban

2019. február 06.