Bauhaus múzeum nyílt Dessauban

Forrás: MTI

 2019. szeptember 09. 15:23

A 28 millió eurós beruházással két és fél év alatt felépített múzeum megnyitója volt a Bauhaus 100. évfordulójára szervezett németországi rendezvénysorozat egyik csúcspontja.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Bauhausnak szenteli az idei témaévét a DZT Német Turisztikai Hivatal, mert a számos magyar vonatkozással is rendelkező mozgalom épp 100 éve indult világhódító útjára.

A rendezvénysorozat egyik csúcspontja a Bauhaus történetét bemutató új múzeum megnyitása volt a németországi Dessauban, a 100 éve alapított összművészeti irányzat egyik központjában.

A több tízezer alkotást őrző Bauhaus-gyűjtemény új kiállítóhelyét 28 millió eurós (9,2 milliárd forintos) beruházással két és fél év alatt alakították ki.

A dessaui a második múzeum, amit a Bauhaus 100. évfordulójára nyitottak meg Németországban

Fotó: bauhaus-dessau.de

A művészetet és az iparművészetet egyesítő Bauhaus bútoroktól használati tárgyakon át textilekig a modern dizájn megannyi klasszikus remekét teremtette meg és „a német történelem jó részéhez tartozik” –emelte ki Angela Merkel kancellár a megnyitón.

Reiner Haseloff tartományi miniszterelnök aláhúzta, hogy új fejezet kezdődik a Bauhaus történetében, mert

a múzeum révén a közönség megismerheti az alapítvány mintegy 49 ezer műkincsből, tárgyból és egyéb emlékből álló gyűjteményét.

Maga a múzeum egy tégla alakú, sötét acéllemezekkel fedett zárt építmény, amely egy állványzaton fekszik, egy emelet magasságban. A szinte lebegő építményt acélszerkezetes üveghéj veszi körül. A padlózattól a tetőig futó üveg a fényviszonyoktól függően a környezetet tükrözi vagy a kiállítótermek alatti tágas földszintet mutatja meg a külvilágnak.

A múzeumot az Addenda Architects nevű barcelonai iroda tervezte

Fotó: bauhaus-dessau.de

A földszint szabadon látogatható, találkozóhelyként, rendezvények helyszíneként, fórumként és mindenekelőtt kortárs képzőművészeti tárlatok rendezésére szolgál.

Az emeleten rendezett első kiállításon nagyjából 1000 tárgyon keresztül mutatják be a Bauhaus kialakulását és történetét. A dessaui a második Bauhaus múzeum Németországban, amely a századik évfordulóra épült. Az első a szomszédos Türingia tartományi Weimarban áll, ahol 1919-ben Walter Gropius vezetésével megalapították az irányzat nevét viselő tervezőiskolát.

A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője is volt, mint például Breuer Marcel világhírű formatervező és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező és filmes, az egyik leghíresebb magyar művész.

Kapcsolódó cikkek