Bécs a világ legélhetőbb városa

Forrás: MTI

 2018. augusztus 14. 13:39

Az osztrák főváros hét év után taszította le az ausztráliai Melbourne-t az első helyről a listán, amelyen ezúttal is Damaszkusz az utolsó.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb nem befektetési banki jellegű elemző és előrejelző intézete idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta a politikai és társadalmi stabilitás és a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra szempontjából. A cég ezekre számszerű minősítéseket ad és összegzi különböző súlyozásokkal egy nullától százig terjedő tartományban. A zéró osztályzat az EIU meghatározása szerint „elviselhetetlen”, a 100-as „ideális” életkörülményeket jelöl.

Bécs 99,1 pontot szerzett, Melbourne 98,4 ponttal lett a második. Az osztrák főváros elsősorban a biztonságra kapott magasabb osztályzattal tudott az élre kerülni az elemzők szerint. Bekerült az első tízbe, sőt 97,7 ponttal rögtön a harmadik helyre Oszaka, amelyet a kanadai Calgary, az ausztráliai Sydney, majd ismét két kanadai város, Vancouver és Toronto követ. A nyolcadik helyen Tokió szerepel, a japán főváros szintén először került az első tízbe, amelyből tavalyhoz képest Hamburg és Helsinki szorult ki. Az élmezőnyt Koppenhága és az ausztrál Adelaide teszi teljessé 2018-ban.

Budapest a 34. helyre került. A térségből Prága a 60., Pozsony a 64., Varsó a 65., Belgrád Bukaresttel holtversenyben a 82., Kijev a 118. helyen végzett. A magyar főváros maga mögé utasította többek közt Dublint, Madridot, Washington, Reykjavíkot, Bostont, Chicagót és Miamit, ezek mind néhány hellyel lemaradva követik Budapestet.

Ez az első alkalom, hogy európai város végzett a lista élén

Fotó: pixabay.com

A felmérés szerint a listán szereplő városok csaknem felének javult az osztályzata tavalyhoz képest. Az európai városok közül a 2017-ben terrortámadás sújtotta Manchesteré a leginkább, 16 helyet előrelépve ezúttal a 35., megelőzve olyan nagyvárosokat, mint a 48. helyen lévő London és az 57. New York.

A 30,7 ponttal sereghajtó Damaszkuszt kevéssel előzte meg a bangladesi főváros, Dakka (38 pont) és a nigériai Lagos (38,5). Az EIU szerint a bűnözés, a társadalmi nyugtalanság, a terrorizmus vagy a fegyveres konfliktusok jelentős szerepet játszottak e városok alacsony osztályzatában. Az utolsó tízben a pakisztáni Karacsi, Pápua Új-Guinea fővárosa, Port Moresby, Zimbabwe fővárosa, Harare, a líbiai Tripoli, a kameruni Douala, Algír, valamint Szenegál fővárosa, Dakar szerepel még. A legnagyobbat a Puerto Ricó-i főváros helyezése zuhant, San Juan 21 helyet visszaesve a 89. az idei összesítésben. A szigetre tavaly két hurrikán is lecsapott tavaly, súlyos károkat okozva.

Összességében nézve azonban második éve javul a globális index: a tavalyi 74,8 pontról 75,7 pontra emelkedett. Az Economist Intelligence Unit 16. alkalommal tette közzé listáját.