Bécs chatbotja a bécsiek egyik legfontosabb információforrása

Forrás: turizmus.com

 2022. január 24. 16:40

2021-ben összesen 2,3 millió választ adott az osztrák főváros chatbotja, a WienBot. Ezzel a bécsiek egyik legfontosabb információforrásává nőtte ki magát. A legtöbben a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban fordultak hozzá.

Tavaly percenként átlagosan öt kérdést válaszolt meg az osztrák főváros chatbotja, amely külön mobiltelefonos alkalmazásból, a város honlapjába integrált keresőn, valamint a koronavírus tájékoztató oldalon, chatablakon keresztül is elérhető - közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája.

A legtöbb kérdés – a megkeresések 55 százaléka – a koronavírus-járványhoz kapcsolódott. Érdeklődtek oltásról, tesztlehetőségekről és az aktuális járványügyi szabályokról.

Nyáron ezzel szemben a strandok álltak a középpontban, de sokan tettek fel kérdéseket álláslehetőségek kelkapcsolatban, a Bécsi Jégálomról és a parkolási szabályokról is.

Nagy népszerűségének köszönhetően a WienBotot tavaly háromezer kulcsszóval és szinonimával valamint kilencezer emojival bővítették, ezerötszáz kulcsszót pedig újrakombináltak, hogy pontosabb válaszokat tudjon adni.

wienBot

2021-ben a keresések 55 százaléka a koronavírussal volt kapcsolatos

Fotó: PID/Votava

Bécs 2017-ben indította el a chatbotját, amely az úton lévőknek különösen nagy segítséget jelent. A mobiltelefonos alkalmazásba ugyanis nemcsak bepötyögni lehet a kérdést, de szóban is el lehet mondani, a választ pedig szintén lehet szóban kérni. Ráadásul konkrét választ ad és nem linkeket, mint például a Google.

A dezinformáció elleni kampány részeként tavaly a WienBot egy darabig vezető osztrák online médiumok oldalán futott interaktív bannerként. Így az olvasók újságolvasás közben nézhették meg például, hogy fogad-e még vendégeket az a strandfürdő, ahova menni szeretnének.

A WienBot 2021-ben elnyerte az ORF On Award díját, amellyel a legkreatívabb digitális reklámeszközöket ismerik el.