Viharkár ítélte kényszerszünetre Bécs egyik jelképét

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 04. 15:14

Leállt a Bécsi Duna-torony körforgása. Egy augusztus elejei viharkár következménye várhatóan hosszabb ideig blokkolja a népszerű torony éttermének és kávéházának forgató berendezését.

A Bécs egyik jelképének számító Duna-torony lélegzetelállító körpanorámája évente két gyorsliften keresztül 420 ezer látogatót vonz. A turisták és a helyiek körében egyaránt nagy népszerűségnek örvend a toronyban található kávéház és étterem, amely saját tengelye mentén forogva 360 fokos körpanorámát biztosít az asztaloknál ülő vendégeinek – írja a GD Consulting blogja.

A forgató berendezés azonban egy nyári vihar során jelentős mértékben megsérült, amelyet azóta sem sikerült újraindítani.

A műszaki terepszemle során mostanra kiderült, hogy a berendezés olyan főeleme sérült, amely már nincs gyártásban, rövid távon nem is lesz megrendelhető, hanem teljes újragyártásra van szükség.

A 170 méter magas toronyban a 60-as évek retróstílusára hangolt étterem és kávézó fogadja a vendéget

Fotó: 123rf.com

A tervezés és a megrendelés ütemezése, valamint a gyártás várhatóan hosszabb időt vesz igénybe, így a kritikus alkatrészek leszállításáig a torony forgása kényszerszünetre van ítélve.

A Duna-tornyot 1964-ben építették a Bécsi Nemzetközi Kertkiállítás alkalmából.

A 170 méter magasságban saját tengelye körül forgó torony-vendéglő, valamint a torony-kávézó belső tereit pár éve egyébként teljesen megújították, amelyek jelenleg a 60-as évek „retró-stílusára” hangolva fogadják vendégeiket.

A kül- és beltéri kilátó platformokon 155 méter magasságban elhelyezett interaktív panoráma képernyők nyolc nyelven tájékoztatnak a környező látnivalókról. A szintén nemrégiben korszerűsített bejárati részen több mint 60 multimediális érintőképernyő meséli el élményszerűen a torony és Bécs történetét.