Bécs jutalmazza a környezettudatos közlekedést

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2020. február 04. 15:44

Az osztrák főváros vezetése innovatív, az állampolgárok számára kedvező jutalmazó rendszert vezet be a széndioxid-kibocsátás csökkentésére.

Azok a lakosok, akik olyan környezetbarát közlekedési lehetőségeket választanak, mint a kerékpározás vagy a gyaloglás, ahelyett, hogy autót vezetnének, egyfajta „kulturális tokeneket”, jó pontokat gyűjthetnek, amik ingyenes belépésre válthatók a város leghíresebb múzeumaiban, színházaiban.

A Kultur-Token rendszer egy olyan digitális alkalmazáson keresztül fog működni, amely nyomon követi az egyes felhasználók mozgását, és megfigyeli, milyen közlekedési eszközzel érnek el céljukhoz – adta hírül a bécsi önkormányzat.

Miután a felhasználó elért mintegy 20 kilogramm szén-dioxid-megtakarítást – ez körülbelül kétheti kerékpározásnak vagy több kiadós sétának, gyaloglásnak felel meg – kap egy tokent, egy pontot, amely felhasználható lesz belépőjegyként híres múzeumokba, illetve más kulturális intézményekbe. A Bécs Múzeum, a Museumsquartier, a Volkstheater és a Wiener Konzerthaus is szerepel a hat hónapos próbaüzem első négy létesítménye között, de más múzeumok is érdeklődést mutatnak a rendszer iránt, ha az kibővül a jövőben.

Ingyenjegyet ér Bécsben a környezettudatos közlekedés

Fotó:  123rf.com

A próbaidőszak február 26-án kezdődik, 1000 résztvevővel. Ha a tesztidőszak sikeres lesz, a rendszer szélesebb körben is elkezd működni. Nincs meghatározva, hogy egy felhasználó mennyi javadalmazást érhet el, ha részt vesz a programban, de egyszerre maximum öt pontot kaphat.

Egyes önkormányzati vezetők szerint a Kultur-Token rendszert talán ki kellene terjeszteni, több is lehetne ez, mint csupán környezetvédelmi magatartás vizsgálata. Lehet, hogy az alkalmazás egy nap majd megjutalmazza például az embereket a közösségért folytatott önkéntes munkáért is – tette hozzá a Travel and Leisure cikke.