A turizmus jövőjéről nyílt rendhagyó kiállítás Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2024. április 08. 15:14

A turizmus jövőjével, az újturizmus világával foglalkozik a bécsi Építészeti Központ (Architekturzentrum Wien) szeptemberig nyitva tartó új kiállítása.

Az "Über Tourismus" címmel frissen megnyitott átfogó tárlat az alábbi kérdéseket járja körbe:

  • Milyen hatással vannak az utazási vágyaink az épített környezetre, a társadalmunk szerkezetére és a klímaváltozásra?
  • Hogyan tudjuk újragondolni és fenntarthatóbb pályára terelni a turizmust a klímaválság, háborúk, világjárványok fenyegetése, szakemberhiány és tartós energiahiány egyidejű jelentkezése idején?
  • Milyen szerepet játszik ebben a folyamatban a tervezés és az építészet: tudatos, adatvezérelt tervezéssel biztosítható-e még a társadalmi, gazdasági és ökológiai összhang?

 

A fenti kérdéseken túl a rendhagyó kiállítás megvilágítja a turizmus központi hajtóerejét, vizsgálja a mobilitás és a városi turizmus összefüggéseit, foglalkozik a mezőgazdasággal és a klímaváltozással kapcsolatos kölcsönhatásokkal is.

A turizmus jövőjéről nyílt kiállítás a bécsi Építészeti Központban

Fotó: Lisa Rastl

 

Feltárásra kerülnek olyan jelenségek, mint a természet szépségének privatizálása egészen a szállástípusok változásáig a tömegturizmus idején. Sok utazó nem szeretné magát a tömegturizmus jelenségének részeként látni, illetve az utazási szokásaink környezetre gyakorolt káros hatásait illetően egyre erősebbek az aggályaink.E központi kérdést megdöbbentő statisztikák és összefüggések bemutatásán keresztül ismerhetik meg a látogatók, ezeket egy külön könyvben is összefoglalták a kiállítás készítői a Park Books gondozásában.

Az Architekturzentrum Wien kiállítása ősszel az idei Európa Kulturális Fővárosa projekt kapcsán Bécsen kívül is megtekinthető lesz Salzkammergut-régióban – olvasható a GD Consulting blogján.