Még több ingyenes teszttel és fokozott ellenőrzéssel nyit Bécs turizmusa

Forrás: turizmus.com

 2021. május 07. 15:35

A vártnál jobban alakultak a járványügyi mutatók, így Bécsben május 19-től újraindulhat az élet – jelentette be május 6-án Michael Ludwig polgármester. A megfelelő járványügyi intézkedések mellett kinyithatnak az éttermek, a szállodák, a kulturális, szabadidős valamint sportlétesítmények is.

Mivel a javulás törékeny, a jövőben még többet fognak tesztelni és fokozottan ellenőrzik a járványügyi szabályok betartását.

„Eredményesek voltak az elmúlt hetek szigorú járványügyi korlátozásai: javult a százezer lakosra vetített fertőzöttek száma és jelentősen csökkent a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzőttek száma” – magyarázta Michael Ludwig, Bécs polgármestere a május 19-re bejelentett nyitáshátterét.

Ugyanakkor figyelmeztetett is: „A kórházakban javult ugyan a helyzet, de továbbra is nagyon szűk a mozgástér.”

Éppen ezért szigorú ellenőrzések és kibővített tesztkínálat kíséri a nyitást. A jövőben azok számára is könnyen hozzáférhetővé teszik az ingyenes PCR-teszteket, akiknek nincs mobiltelefonja. Ehhez városszerte tíz tesztállomást alakítanak ki. A rendkívül sikeres „Mindenki gargalizál” elnevezésű programot pedig fokozatosan az összes bécsi iskolára kiterjesztik.

becs_terasz

Éttermek terasszal a bécsi Ballgasséban. Az éttermek, szállodák, kulturális, szabadidős valamint sportlétesítmények május 19-én nyithatnak újra

Fotó: PID/Schaub-Walzer

Vagyis a május 17-től jelenléti oktatásra váltó tanulók hamarosan hetente többször is ingyen tesztelhetik magukat koronavírusra. Ehhez gargalizálós PCR-tesztet bocsátanak rendelkezésükre, amelyet internetes azonosítás után, a számítógép vagy mobiltelefon kamerája előtt kell elvégezni.

A mintát városszerte 770 különbözőüzletben lehet leadni, ahonnan futár viszi a külön erre a célra kialakított, akár napi 250 ezer tesztkiértékelésére képes penzingi laborba. A hivatalos PCR-teszteredményt elektronikusan kapják meg a résztvevők.

Azokat a fiatalokat, akik már nem járnak iskolába, szociális munkások keresik meg a kedvelt találkozóhelyeiken, hogy elmagyarázzák nekik, miért fontos a tesztelés. A fiatalok ingyenes gargalizálós PCR-tesztet is kapnak.

A kibővített tesztkínálat mellett fokozott ellenőrzésekkel is készül az osztrák főváros a május 19-i nyitásra. A szállodákat, éttermeket, kulturális intézményeket, valamint szabadidős és sportlétesítményeket előzetes értesítés nélkül, szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd, hogy betartják-e a járványügyi intézkedéseket. Michaela Reitterer, az Osztrák Szállodaszövetség elnöke ennek kapcsán együttműködésükről biztosította a várost: „Mindannyiunk elsődleges érdeke, hogy alacsony maradjon a fertőzöttek száma és nyitva tarthassanak a szállodák”.

A járványügyi korlátozások miatt a bécsi kereskedelemnek eddig átlagosan heti 250 millió eurós kiesést kellett elkönyvelnie.