Ingyenes lesz a teljes felújítás után újranyíló Wien Museum állandó kiállítása

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2023. december 05. 13:07

Az osztrák főváros ingyenes belépést biztosít a december 6-án újranyíló Wien Museum állandó kiállítására. „Bécs, az én történetem” címmel mutatkozik be az új állandó kiállítás, amellyel csaknem négyévnyi teljes felújítás után fogadja látogatóit az intézmény.

Az eredetileg Bécs Város Történeti Múzeumaként alapított – a Karlsplatzon található – intézményben 3300 négyzetméteren kísérhetjük figyelemmel a város történetét a kezdetektől napjainkig.

A városvezetés a jövőben minden látogató számára ingyenessé teszi a belépést a múzeum állandó kiállítására. A Wien Museum lesz az első nyilvános múzeum Ausztriában, amely ezen az úton halad.

„Az állandó kiállításra való ingyenes belépés lehetővé teszi az elmerülést a történelmi kincsben és a város kulturális örökségének jobb megismerését, amely egy példátlan demokratizálódási folyamat része” – vallja Michael Ludwig bécsi polgármester.

Matti Bunzl, a Wien Museum igazgatója brit példa alapján alakította ki a konstrukciót, aki a Nagy-Britanniában a munkáspárti kormány által 2001-ben bevezetett modellt tanulmányozta, ahol 15 állami múzeum állandó kiállításaira ingyenes a belépés. „A város történelmével kapcsolatos tudáshoz való hozzáférés nem kiváltság, hanem jog” – vonta le a következtetést a muzeológus.

Négy év felújítás után december 6-án újranyílik a Wien Museum

Fotó: Facebook

A SORA nevű osztrák közvélemény-kutató cég egyik tanulmánya szerint a kulturális kínálathoz való ingyenes látogatások kulcsfontosságúak a kulturális részvételhez.

Egy olyan növekvő városban, mint Bécs, fontos, hogy a kulturális tereket és a múzeumi oktatási helyeket olyan társadalmi találkozási fórumnak tekintsük, amelyekben származástól, társadalmi státusztól és korábbi végzettségtől függetlenül párbeszéd alakulhat ki az emberek között – olvasható a hivatkozott elemzésben.