Dühös japán lányok a bécsi Albertinában

Forrás: turizmus.com

 2023. május 30. 11:29

Több mint tíz év után a bécsi Albertina Modernben látható újra kiállítása Európában az egyik legismertebb kortárs művésznek, Nara Jositomonak. Az „All My Little Words” című tárlat Nara munkásságának negyven évét öleli fel: rajzok, festmények, szobrok és egy szobányi installáció.

Nara Jositomo az 1990-es években, az Angry Girls/Dühös lányokkal, az animék és képregények stílusát idéző aranyos, nagyfejű kislányalakokkal – esetenként vámpírfogakkal, dühös arckifejezéssel és késsel a kezükben – vált világszerte ismertté.

Az első pillantásra naivnak és cukinak tűnő kislányokban egy punk lelke lakozik, aki mindent megkérdőjelez, folyton ellenkezik és semmit sem hagy szó nélkül. Így szegül szembe és kritizálja a felnőttek világát, miközben a gyermekekre jellemző őszinteséggel mondja el a véleményét és beszél az érzéseiről.

Yoshitomo Nara: Ships in Girl, 1992

Fotó: Collection of the artist | Courtesy Pace Gallery © Yoshitomo Nara

Nara Japán északi részén nőtt fel kulcsos gyerekként, így nagyon sok időt töltött egyedül otthon. Sokszor órákig csak befogadott cicája, Chako volt az egyetlen társasága. Valamikor rábukkant egy közeli amerikai katonai bázis rádióállomására, ekkor kezdődött a zene iránti szenvedélye. Nyolcévesen vette meg első bakelitlemezét és később is inkább ezekre költött, mint iskolai menzára vagy tankönyvekre. Az angol nyelvű dalokból egy szót sem értett ugyan, de a lemezborító, a hangzás és a szöveg dallama alapján megpróbálta kikövetkeztetni, miről is szólhatnak – idézi fel a kezdeteket közleményében Bécs Város budapesti irodája.

A zenehallgatásnak ez a módja a mai napig szerves részét képezi az alkotási folyamatának: amikor esténként bemegy a műtermébe, bekapcsolja a zenét és minden terv nélkül elkezd dolgozni és csak hagyja, hogy a zene érzéseket, érzelmeket ébresszen benne. Rajzai gyakran a vizualizációja mindazon gondolatoknak, amelyeket a zenehallgatás vált ki benne. Így a műveiben gyakran köszönnek vissza dalcímek vagy szövegrészletek, amelyek alkotásain kérdésekké, állásfoglalásokká vagy életbölcsességekké válnak.

A zene mellett a magány, ami meghatározó szerepet játszik Nara munkásságában. 1988-ban Düsseldorfba költözött, hogy az ottani művészeti akadémián tanuljon, és tizenkét évig élt Németországban. Az idegen országban gyakran érezte magát egyedül, akárcsak gyerekként, otthon és sokat beszélgetett nyolcéves önmagával. Ekkoriban találta meg művészi kifejezési stílusát és célját.

albertinamodern

Az Albertina Modernben november 1-jéig látható „All My Little Words” című tárlat tíz év után Nara első jelentős kiállítása Európában

Fotó: Yoshitomo Nara, Albertina Modern | Sandro E. E. Zanzinger

A nagyfejű, kicsi lány egyre határozottabb alakot ölt és egyre inkább az előtérbe tolakszik. A kislány alakjából univerzális sablon válik, amit különböző formában, különböző attribútumokkal ruházhat fel. Rajzait gyakran készíti éppen a keze ügyében lévő papírra – csíkos jegyzetlapra, borítékra, meghívóra, naptárra, plakátra vagy hullámpapírra –, amelyek naplószerűen fejezik ki a társadalmi értékeket, normákat és ideálokat – Nara társadalompolitikai állásfoglalását.

Az Albertina Modernben november 1-jéig látható „All My Little Words” című tárlat tíz év után Nara első jelentős kiállítása Európában, amely munkásságának négy évtizedét öleli fel.