Bécsi konferencia a városi turizmus jövőjéről: válságmenedzselés és újraírt célok

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2021. november 14. 08:39

November 11-én tartotta hagyományos évösszegző és programadó konferenciáját Bécs város turisztikai hivatala, a Wien Tourismus. Kovács Balázs helyszíni tudósítása.

Az éves seregszemlének számító fórum megszervezésével a Wien Tourismus igyekezett a tavalyihoz hasonlóan idén is optimista jelzéseket küldeni az ágazat képviselői felé, a járványügyi „korona-limbó" ellenére pozitív tartalmú intézkedésekről és a jövőt formáló kezdeményezésekről beszámolni – számol be az eseményekről a turisztikai szakértő blogjában.

A bécsi városháza dísztermében tartott esemény hibrid jelleggel valósult meg idén is. A helyszínen közel háromszáz fő vett részt, míg online több mint kétszázan követték, a szingapúri élő bejelentkezéssel is színesített közel 3 órás rendezvényt.

A bécsi városháza dísztermében tartott konferencia hibrid jelleggel valósult meg idén is

Fotó: Kovács Balázs

A meghívott vendégeket a rendezvény kezdete előtt szigorú Covid-protokollnak megfelelő ellenőrzésnek vetették alá: a teljes immunizáció igazolása mellett a szervezők elvárták egy friss PCR-teszt bemutatást is, illetve a  vendégek – az ajánlásokat követve – szinte kivétel nélkül FFP2-maszkot viselve mozogtak a rendezvényteremben.

 

Bécsi válságmenedzselés

Peter Hanke a Wien Tourismus elnöke, s egyben Bécs város gazdasági, turisztikai, nemzetközi, digitalizációs, illetve a közösségi közlekedésért is felelős tanácsnoka kijelentette, minden megtesznek annak érdekében, hogy Bécs turizmusa megerősödve kerülhessen ki a válságból. Elmondása szerint Bécs nemzetközileg is jó példa a válságmenedzselés terén, hogy összefogással miként lehet a hátrányból előnyt kovácsolni. A város több lépcsőben 600 millió eurót fordított tavaly óta a koronakrízis miatt a vállalkozásokat ért közvetlen gazdasági károk enyhítésére.Sikeresnek nevezte a MICE-szektort élénkítő programot, amelynek keretében eddig 2,6 millió euró támogatással közel 370 milliós eurós hozzáadott értéket generáltak a bécsi gazdaságnak. A 4 milliós forrással rendelkező projekt keretében még várnak pályázatokat, amelyek segítségével további konferenciák, kongresszusok csábíthatók Bécsbe, illetve rendezvények kerülhetnek a közeljövőben megrendezésre.

A Wien Tourismus célja, hogy Bécs turizmusa megerősödve kerülhessen ki a válságból

Fotó: Kovács Balázs

Bécs folytatja és működteti a részesedésvásárlási konstrukciót, amely friss tőkéhez kívánja juttatni a város presztízsértékű vállalkozásait.

Új elem a filmtámogatási alap növelése, segítségével a jövőben fokozni kívánják Bécs jelenlétét és részesedését a nemzetközi filmiparban is.

 

Módosított célok

Norbert Kettner a Wien Tourismus igazgatója előadásában az elmúlt évben megvalósult digitális termékfejlesztés eredményeit ismertette. Bemutatta a tavaly debütált IVIE mobilalkalmazás forgalmi eredményeit: év végén várhatóan eléri a 100 ezret a letöltött mobilalkalmazások száma.

Bejelentette, hogy a két éve meghirdetett látogató-gazdaság (visitor economy) stratégia célrendszerét a járványhelyzethez optimalizálták. A gazdasági értékteremtési indikátorok esetében a 2025-re elérendő célként a 2018-as eredményeket tűzték ki újra.Elhangzott, hogy 2025-re a tervek szerint Bécs lesz a világon a vasúttal legkönnyebben elérhető, s a leginkább behálózott vasúti összeköttetéssel rendelkező főváros az osztrák államvasúttal (ÖBB) való együttműködésnek köszönhetően. A város szálláskapacitásait illetően egyes kisebb szolgáltatók „kiesése" kapcsán az egységek száma a 2019-es bázishoz képest 16 százalékkal csökkent, ugyanakkor a folyamatban lévő fejlesztések miatt a férőhely-kapacitás jövő év végére (69 600 ágy) már meghaladja a válság előtti szintet (68 200 ágy).

A hibrid formában a városi turizmus jövőről megtartott kerekasztal-beszélgetésen online formában vett részt a szingapúri kiállítási központ digitális fejlesztési igazgatója. A színpadon többek között a spanyol turisztikai hivatal vezérigazgatója, valamint a bécsi Szépművészeti  Múzeum igazgatója kapcsolódott a beszélgetésbe. Megállapították, hogy az emberi faktor, így a művészetek szerepe is felértékelődik a jövőben a városi térben. Elhangzott, hogy az atipikus tálalásban, atipikus platformokon a közelmúltban lefolytatott Wien Tourismus kampány 788 milliós elérést generált világszerte, amely minden idők legjobb eredménye.

 

"A nagy dolgok a városokban történnek"

A konferencia végén bemutatták a jövő évi fókuszpontokat összefoglaló kisfilmet, amelynek üzenete: a nagy dolgok a városokban történnek, azok mögött meg az ott élő emberek állnak. A Wien Tourismus a jövőben a „celebrating life" mottó alatt az „all great things start in the cities" üzenet köré csoportosítja majd nemzetközi aktivitásait.