Élő tapsot küldhetnek a nézők a bécsi újévi koncert zenészeinek

Forrás: turizmus.com

 2020. december 10. 11:28

A Bécsi Filharmonikusok újévi koncertje a bécsi programnaptár fix pontja. A koncertet idén is megrendezik – ezúttal közönség nélkül, akik azonban élő tapsot küldhetnek a Zeneegylet Aranytermébe a világ minden részéről.

Január 1-én a Bécsi Zeneegylet Aranytermében Riccardo Muti áll majd a karmesteri pulpituson és vezeti a világ talán leghíresebb koncertjét – a koronavírus-járvány idején is, ezúttal közönség nélkül – tájékoztat hírlevelében a Wiener Tourismusverband.

„Nemzetközi szinten lehetetlen lenne, hogy a koncertet ne tartsuk meg" – hangsúlyozta a Bécsi Filharmonikusok elnöke, Daniel Forschauer az Osztrák Rádiónak (ORF) adott interjújában. A programon, amely már 2020 februárjában elkészült és amely a Strauss-dinasztiára fókuszál, nem változtatnak.

Újdonság lesz ugyanakkor a lehetőség, hogy a nézők a világ minden tájáról élőben tapsolhatnak a Bécsi Filharmonkusoknak  január 1-én. Az online regisztrációt követően, a mynewyearsconcert.com oldalon keresztül küldött tapsot élőben bejátsszák a koncerten a Bécsi Zeneegylet Aranytermében, és az ORF-közvetítésben is hallható lesz majd.

A Bécsi Filharmonikusok 2020-as újévi koncertje Andris Nelsons vezényletével

Fotó: Wiener Philharmoniker / Dieter Nagl

Riccardo Muti 1993, 1997, 2000, 2004 és 2018 után immár hatodik alkalommal vezényli ezt a különleges koncertélményt. A Strauss-dinasztia és kortársainak gazdag repertoárjából származó művek által fémjelzett vidám, ugyanakkor meghitt zenei programot több mint 90 országban, több mint 50 millió nézőnek közvetítik majd.

Az Aranyterem (Goldener Saal) nemcsak a világ egyik legszebb, de akusztikus szempontból is az egyik legjobb terme. A historizáló stílusban épített zenei szentélyt az újévi koncertre csodás virágdekorációval díszítik fel.