Beethoven 2020 Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 22. 12:00

Az osztrák főváros Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját számos eseménnyel, kiállításokkal és koncertekkel ünnepli idén. Az Österreich Werbung összegyűjtötte azokat a bécsi helyszíneket, melyek igazi zarándokhelynek számítanak a Beethoven-kedvelők körében.

A 2017-ben újonnan megnyitott Beethoven Múzeumban, Bécs 19. kerületében számos kiállítási tárgy tekinthető meg a zeneszerző Bécsben töltött éveiből. Ebben a házban komponált zongoraműveket és hegedűszonátákat, valamint a Krisztus az Olajfák hegyén című oratóriumot, valamint dolgozott az Eroica szimfónián. Emellett itt keletkezett a híres, testvéreinek soha el nem küldött levél is: a heiligenstadti végrendelet, amelyben a nagy mester előrehaladott süketségét taglalta.

Beethoven-emléktábla egy bécsi épület falán

Fotó: 123rf.com

A bécsi belvárosban a Mölker-bástyán található Pasqualati-házban Beethoven kisebb megszakításokkal csaknem 8 évet élt – abban a lakásban, amelyet jóakarója, Johann Baptist Freiherr von Pasqualati bocsátott a rendelkezésére. Itt írta Fidelio című operáját és néhány szimfóniáját, valamint a Für Elise című híres zongoraművét. A lakás napjainkban emlékhelyként működik.

A Szecesszió Házában, amely 1902-ben egy egész tárlatot szentelt Ludwig van Beethovennek, látható Gustav Klimt híres Beethoven-fríze. A 34 méter hosszú és 2 méter magas falfestmény, amely Beethoven 9. szimfóniáját és annak Richard Wagner általi interpretációját tematizálja, a bécsi szecesszió egyik fő művészeti alkotásának számít. 2020-ban a látogatók – miközben Klimt mesterművét csodálják – fejhallgatók segítségével meghallgathatják Beethoven 9. (d-moll) szimfóniájának (op. 125.) negyedik tételét.

A Hofburgban található Régi Hangszerek Gyűjteménye (Sammlung alter Musikinstrumente) az egész Márványtermet a Beethoven-korszaknak szenteli. Többek között megtekinthető itt egy Beethoven-mellszobor és két portré is.