Beethoven emlékév Bécsben

Forrás: turizmus.com

 2019. december 18. 15:36

December 16-án kezdetét vette a Beethoven emlékév Bécsben, egy éven át Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulóját ünnepli az osztrák főváros.

Koncertek, kiállítások és közös projektek emlékeztetik majd a bécsieket a híres zeneszerzőre, aki városukat választotta otthonául.

A WIENBEETHOVEN2020 emlékév nyitórendezvényét  december 16-án tartották a Bécsi Városháza Dísztermében, ahol „Beethoven mindenkié" mottóval mintegy kilencszáz vendég gyűlt össze.

A WIENBEETHOVEN2020 emlékév megnyitója a Bécsi Városházán

Fotó: © PID / Votava

Az emlékév sajátossága, hogy nincs intendánsa, csak koordinátora, aki WIENBEETHOVEN2020 márkanév alatt  összehangolja és egységesen kommunikálja a bécsi intézmények koncertjeit, kiállításait és különböző eseményeit, amelyeket a világhírű zeneszerző 250. születésnapja alkalmából tartanak. Ezekből csak 2020 első fél évére mintegy háromszáz jut.

Beethoven-koncertekkel emlékezik a Musikverein, a Wiener Konzerthaus, a Bécsi Operaház és a Theater an der Wien, ahol először mutatták be a zeneszerző Fidelio című operáját.

Időszaki kiállítással készül az Österreichische Nationalbibliothek, a Theatermuseum és a Bécsi Zene Háza (Haus der Musik), ahol újrarendezik és eredeti darabokkal bővítik ki a Beethoven-termet. A zeneszerző munkássága mellett tematikus tárlatvezetéseken mutatják be, miként élte meg hallása elvesztését, és azt is szemléletesen illusztrálják, hogy élete során összesen 68-szor költözött.

Az „Inside Beethoven" projektnek köszönhetően pedig a látogatók megtapasztalhatják, milyen érzés egy zenekar tagjának lenni. A Bécsi Zene Háza is részt vesz a Beethoven Pastoral Projectben, amelynek keretében a világ legkülönbözőbb pontjain élő művészek dolgozzák fel Beethoven Pastorale-szimfóniáját, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Világnapján adják elő a saját verziójukat.

A Beethoven terem a Haus der Musikban

Fotó: ©Haus der Musik / Inge Prader

2020. április 17.és 19. között Bécsben horgonyoz a Beethoven Musikfrachter. A Bonnból Bécsbe tartó hajó előre meghatározott helyeken köt ki, a fedélzetére lépőknek pedig változatos zenei programot kínál.

A WIENBEETHOVEN2020 célja, hogy a bécsiek a legkülönbözőbb szempontokból azonosulhassanak a beethoveni ideálokkal: a szabadsággal, az egyenlőséggel és a testvériséggel – írja közleményében Bécs Város Külképviseleti Irodája.