Beethoven-emléknapok Budán – koncertek a Mátyás-templomban

Forrás: turizmus.com

 2016. április 28. 21:16

Minden év májusának elején neves muzsikusok meghívásával Beethoven-koncertet rendeznek a budai Várban. Idén május 5–8. között három budavári helyszínen élvezhetik a zeneelőadásokat az érdeklődők.

Az egykori krónikák szerint 1800-ban a Várszínház közönsége előtt koncertezett a fiatal Ludwig von Beethoven is. 2000 óta hagyománnyá vált, hogy minden év május 7-én Beethoven-koncertet rendeznek a Várban. A rendezvény az elmúlt években többnapos fesztivállá érett, a meghívott előadók híres belföldi és külföldi művészek.

Malcolm Bilson neves amerikai muzsikus május 5-én koncerttel avatja fel a Graf-féle fortepiano kópiáját, amely a Budavári Önkormányzat támogatásával készült el. Conrad Graf a 19. század elejétől vált a Monarchia híres hangszerkészítőjévé, de nemcsak a császári udvarnak dolgozott, hanem Beethovennek is. A koncerten megszólal ez a különleges régi-új hangszer, amely már emlékeztet a későbbi zongorákra.

Május 6-án este a budapesti Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara és az Unichor Bern 110 fős svájci kórusa ad ingyenes Beethoven-koncertet.