Befagyasztották a turisztikai szolgáltatások árait Argentínában

Forrás: turizmus.com

 2022. január 05. 09:21

Mivel a turisztikai kereslet általában növeli az árakat a nyári turisztikai szezonban Argentínában, az ország kormánya úgy döntött, hogy befagyasztja azokat.

Argentína – ahol az évnek ebben a szakaszában nyár van – március 15-éig fagyasztotta be a turizmushoz kötődő termékek és szolgáltatások árát – értesült a skift.com.

A meglepő lépést az indokolja, hogy a rekordmagas – 2021-ben éves szinten az 50%-ot is elérő – infláció miatt sokszor akár naponta többször is emelkednek az árak az országban. Mivel a nyári szezonban a turistaforgalom növekedése miatt a januári és a februári inflációs adat mindig magasabb, mint az év többi részében, ezért döntött az árak befagyasztása miatt az argentin kormány. A kereslet ráadásul az előrejelzések szerint két coviddal terhelt szezon után jelentősen nőtt, így az évtized legjobb szezonjára számíthatnak a szolgáltatók.

Turisták Buenos Aires központjában

Fotó: 123rf.com

Az árak befagyasztása nem szokatlan egyébként az országban, eddig azonban csak az alapvető élelmiszerek, italok és gyógyszerek esetében alkalmazták.

A gyakorlatban a rendszer úgy működik, hogy a szállodák, légitársaságok, éttermek és rendezvényszervezők bemutatják 2021. decemberében érvényes árlistáikat, és vállalják, hogy március 15-ig nem változtatnak azokon.

A kormány és a különböző szakmai kamarák képviselői havonta ellenőrzik a program alakulását. Franco Di Pasquo, az Argentin Turisztikai Hotelek Szövetségének elnöke elmondta a Skiftnek, hogy miért egyezett bele az ágazat az árak befagyasztásába: „Ez egy közös vállalás az állami és a magánszektor részvételével, melynek célja elkerülni az aránytalanul nagy áremeléseket a nyári szezonban. A döntés a korábban megkötött szerződéseket és kifizetéseket nem befolyásolja."

A megnövekedett turisztikai kereslet egyik legfőbb forrása a Previaje nevű államilag finanszírozott program, amely hitel formájában visszatéríti a belföldi turisták számára a turisztikai költéseiknek akár az 50%-át. 2021-ben hárommillió argentin vett részt a programban és 698 millió dollárnak megfelelő pesót költött el turisztikai szolgáltatásokra, ami hétszer nagyobb összeg, mint 2020-ban.