Befejeződött Campona és a verőcei kikötőerőd örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása

Forrás: turizmus.com

 2022. december 08. 13:00

Eredményesen zárult két világörökség-várományos helyszín turisztikai célú, tematikus úttá történő fejlesztése.

Eredményes átadással zárult 2022 év végén a Duna két partján – A római Limes magyarországi szakaszának részét képező Campona castellum és a verőcei kikötőerőd örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása címet viselő projekt, az UNESCO világörökség-várományos helyszínek komplex turisztikai fejlesztése.

A projektet megvalósító konzorcium vezetője a Magyar Nemzeti Múzeum volt, partnerei között szerepelt Verőce Község Önkormányzata, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. és a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft.

A fejlesztés célja volt a világörökség-várományos helyszínek turisztikai célú, tematikus úttá történő fejlesztése, mindez a helyszínek egyedi egyetemes értékeire alapozva, a célcsoportok igényeinek megfelelő eszközök és élményelemek megteremtésével.

A projekt során megvalósuló fejlesztés pozitív hatással van a helyszínek térségében található jelenlegi turisztikai szolgáltatókra. A két limes helyszínen megvalósuló beruházás több látogatói szegmenst is célba vettek. A pályázati elvárásokat teljesítve közel húszezer főnyi vendégforgalom-növekedés várható éves szinten, nemcsak a fejlesztéssel érintett helyszíneken, de a Limes egyéb budapesti és magyarországi szakaszán is, mivel a projekt hangsúlyt fektet a kulturális útvonal kialakítására a limes teljes magyarországi szakaszán. A fejlesztés eredményeképpen minden helyszínen széles körű együttműködések kialakításával végzik majd az üzemeltetést a szereplők. Vállalkozások és turisztikai szolgáltatók, további helyi turisztikai és egyéb szervezet bevonásával, ami biztosítja a fejlesztés multiplikátor hatását a munkahelyteremtés és a turisztikai szolgáltatók érintésével.

A fejlesztés megvalósult elemei

CAMPONA

Időszaki kiállítások is helyet kapnak a Campona castellumban

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

  1. Látogatóközpont a Magyar Nemzeti Múzeum területén, a római kori Camponát bemutató kiállítással, VR-tartalommal, valamint egy multifunkcionális tér kialakításával, ahol időszaki kiállítások, konferenciák vagy múzeumpedagógiai foglalkozások megrendezésére van lehetőség. A látogatóközpont fogadóterében helyet kapott egy kiszolgálóblokk a jegypénztárral, shoppal és higiéniai helyiségekkel.
  2. A camponai erőd hajdani sziluettjének a régészeti park kerítésoldalán történő megjelenítése;
  3. A római kori régészeti élménypark kialakítása, a táborkapu és a princípia helyének és tömegének bemutatásával, fotópontokkal, és a jövőben látvány és tanásatásokkal.
  4. A látogatóközpont előtti, védett területen kapott helyet a római kori játszótér és a római hadsereg pannóniai történetét bemutató szabadtéri tablókiállítás.

VERŐCE

A kikötőerőd számos élményelemmel várja a látogatókat

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

  1. A Dunaparton, a Solva 38 római kikötőerőd – contra castrum – északi tornyának tömegábrázolása készült el. Az erőd virtuális bejárására nyílik itt lehetőség.
  2. Látogatóközpont kialakítása, amelyben kiállítótér, vetítőtér, jegypénztár, büfé és ajándékbolt, valamint higiéniai helyiségek fogadják a látogatókat. A kiállításban, a késő római határvédelem és római kori hajózás, valamint az erődben folyó élet került bemutatásra az ásatások alkalmával előkerült tárgyak másolatainak segítségével.
  3. A látogatóközpont mellett egy római tematikus játszótér is felépült.
  4. Tanösvény kialakítása a község és az erőd között, pihenőkkel és interaktív információs táblákkal.

Mindkét attrakció tavasztól várja teljességében a látogatókat, azonban a tanösvény és a játszótéri elemek már januártól birtokba vehetők.

A projekt azonosító száma: VEKOP-4.1.2-17-2018-00002
A szerződött támogatás összege: 818 373 606,- Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. 12. 31.