Befejeződött Máltán a mellieħai Vörös-torony helyreállítása

Forrás: turizmus.com

 2020. szeptember 17. 09:31

A Mellieħa határában épült Vörös-torony helyreállítását célzó projekt több mint 306 ezer euróból valósult meg – tájékoztatott a Máltai Turisztikai Hivatal.

A torony külsejét és belsejét egyaránt restaurálták. Az épület külső részének helyreállítási munkálatai közé tartozott a hozzá rögzített és történelmi értékkel nem rendelkező tárgyak eltávolítása, valamint egyéb beavatkozások, továbbá a sérült vagy mállott kő cseréje. Kiterjedt munkákat végeztek a toronyfal belsejében is. Új világítási rendszert és biztonsági rendszert is telepítettek.

Julia Farrugia Portelli turisztikai miniszter örömtelinek nevezte a projekt végeredményét, szavai szerint Málta egyik ékszerét állították helyre és konzerválták. Ez azt jelenti, hogy "az ország turisztikai termékét kiváló állapotban tartjuk, és megőrizzük a történelmi örökséget a jövő generációi számára" – tette hozzá.

A felújított Vörös-torony

Fotó: Máltai Turisztikai Hivatal

Ez a projekt a máltai kormány azon stratégiájának része, hogy kihasználják a COVID-19 járvány alatt „felszabadult” időt, több munkát is elvégeztek már a turisztikai termék fejlesztése érdekében.

A „The Northern Coastal Watch” néven ismert helyreállítási projekt két másik tornyot is magában foglal, amelyek Cominón és Dwejranál (Gozo) találhatók, egymillió euró összberuházással.

A munkálatok a Din l-Art Ħelwa civil szervezettel együttműködve valósultak meg, és európai uniós alapokból finanszírozták, a Máltai Turisztikai Hivatal társfinanszírozásával.