Fürdőkorlátok: 4 nm víz, 16 nm szabad tér egy emberre

Forrás: MTI

 2020. május 13. 16:42

A Magyar Fürdőszövetség szerint a magyarországi fürdőkben jövő nyárig biztosan nem lehet számítani a korlátozások teljes feloldására. A hamarosan nyitó fürdőkben egyelőre a korábbi vendégszámnak a fele lehet, és csak a szabadtéri medencék üzemelhetnek.

A legtöbb fürdőben a fokozatos pünkösdi nyitásra készülnek, sok nagyobb fürdő pedig később, júniusban nyit. A pünkösdi nyitást is tesztüzemnek kell tekinteni – mondta Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke. Hozzátette: Az egészségügyi előírások, járványügyi óvintézkedések miatt fajlagosan megnőnek az üzemeltetési költségek, többlet munkaerőt, eszközvásárlást igényelnek.

A pontos, és részletes, minden fürdőre kötelező érvényű üzemeltetési feltételek megérkeztek a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK). Ezek alapján a felére korlátozódik az egy-egy fürdő által fogadható vendéglétszám, így minden fürdő nagyjából a normál kapacitásának, befogadó képességének a felével üzemelhet.

 

Mi működhet a fürdőkben?

Az új üzemeltetési előírások szerint:

  • Egy főre 4 négyzetméter vízfelületet kell biztosítani minden szabadtéri medencében, a szabadtéri zöldfelületeken pedig 16 négyzetmétert.
  • A szolgáltatások közül kizárólag a szabadtéri medencék nyithatnak meg.
  • Az élményelemek közül üzemelhetnek a csúszdák, és azok, amelyek nem járnak vízfelszín feletti hatással, légbefúvással, például a zuhatagok, nyakzuhanyok nem működhetnek.
  • Az örvények, sodrófolyosók működhetnek.
  • A gőz- és szaunalétesítményeket nem lehet megnyitni.
  • A gyógyvizes medencék és termálmedencék nem nyithatnak meg, közöttük azonban megnyithatnak azok a medencék, amelyeknek engedélyezett fertőtlenítőszer-adagolása van.
  • A játszóterek is megnyithatnak a strandokon, gyermekanimációt és csoportos foglalkozásokat azonban nem lehet tartani.

Egy főre 4 négyzetméter vízfelületet kell biztosítani minden szabadtéri medencében

Fotó: 123rf.com

Távolságtartás és fertőtlenítés

A megelőző biztonsági intézkedések között, ahol működik, a sorban állás elkerülése érdekében online jegyvásárlást javasolnak. A fürdők pénztárainál felfestéssel kell jelölni a betartandó távolságot, és a lehető legtöbb pénztár megnyitására törekednek a várakozás elkerülése érdekében. A pénztárosoknak kesztyűt, szájmaszkot,  vagy plexi védőfalat biztosítanak majd. A beléptetésnél kézfertőtlenítőt biztosítanak a vendégeknek.

A belső vendégforgalmi részeken rendszeres fertőtlenítő takarítást végeznek, a kilincseket, korlátokat, villanykapcsolókat, vizesblokkokat óránként takarítják, fertőtlenítik – sorolta az elnök.

Csoportos foglalkozásokat még nem lehet tartani a fürdőkben

Fotó: 123rf.com

Boros László Attila meglepetésnek nevezte, hogy elindulhatnak a fürdőkben az "aeroszol képződéssel nem járó" egészségügyi szolgáltatások, az eljárásrend betartásával. A fürdőgyógyászati kezelésekhez nem kell vírusteszt, ugyanakkor a szakorvosi vizsgálat és a kezelés is csak előzetes bejelentéssel történhet – ismertette.

Országszerte a szövetség tudomása szerint négy-öt fürdő nyitott meg már az előző hétvégén, a részletszabályok ismerete nélkül. Az elnök ezt felelőtlenségnek nevezte. A fürdőbe készülőknek azt javasolta, hogy tájékozódjanak előzetesen az adott fürdő napi kapacitásáról, akár telefonon.