Beindult a turisztikai szezon a Felső-Mátrában

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2018. május 02. 10:01

A tavaszi meleg hatására beindult az idegenforgalmi szezon a Felső-Mátrában, ahol május 5-én gazdag programkínálattal rendezik meg a Mátrai Turizmus Napját.
Stuller András, hazánk legmagasabban fekvő településegyüttese: Mátraszentimre, Fallóskút, Bagolyirtás, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Galyatető és Ágaskút közös önkormányzatának vezetője a turisták fokozódó érdeklődéséről tájékoztatta lapunkat. Elmondta, hogy az idei első negyedév tapasztalatai kedvezőek. Tavaly 120 ezer 800 fizető vendégéjszakát regisztráltak a felső mátrai településeken, amely 9,8 százalékkal haladta meg az előző évit. 2017-ben adták át Mátraszentimre harmadik, négycsillagos szállodáját, miközben négy újabb panzióval is gyarapodott a térség. A mátraszentistváni síparkban pedig működésbe helyezték az egyedülálló, négy üléses liftet, amellyel  a park négy évszakos attrakcióként programokat ajánlhat a turistáknak és akár a mozgáskorlátozottaknak is.

Mátraszentimre főterén sok bakancsos turista megfordul

Fotó: Mentusz Károly

A Felső-Mátrában nyolcvan kilométer hosszúságú erdei kerékpárhálózatot alakítottak ki, amely hivatalos bicikliútként szerepel és  kedvelt célpontja lett a látogatóknak. Ezen a hálózaton a Magyar Természetjáró Szövetség, valamint az Egererdő Zrt. fedett pihenőhelyeket is kialakított a források közelében. A fejlesztéssel a két kerekezők gyorsan elérhetik többek között Mátraalmás-Szuhát, Bátonyterenyét, Mátraházát, illetve Gyöngyöst is. A mátraszentimrei önkormányzat még ebben az évben elkészíti az erdei kerékpárúthálózatról szóló kiadványát, amely a vendégeket segíti majd a túraútvonalak bemutatásával.
A felső-mátrai településeken az idén is színes programokkal készülnek a vendégek fogadására. Ebben a főtámogató  önkormányzat  mellett, a civil szervezetek, valamint az idegenforgalmi vállalkozások is közreműködnek. A május 5-i turisztikai napon Mátraszentimrén ismét megnyitják a szlovák nemzetiségi tájházat, amelyet pályázati támogatással, közel tízmillió forintért újítottak fel. Emellett a környéken vezetett körtúrára is invitálják az érdeklődőket, akik megtekinthetik a Mátra ásványházat és ásványokat is gyűjthetnek.

A Mátra Ásványház

Fotó: Mentusz Károly

A szervezők régi idők emlékeit kínálják azoknak, akik egy hajdan a közúti forgalomban működött farmotoros Ikarus 55-ös buszra szállnak fel, amellyel  Mátraszentimréről Galyatetőig utazhatnak. De ezen a napon a Mátra postakocsijáratát is elindítják. Ezeken kívül a turistáknak mézeskalács díszítést, mandala festést, betyár tanodát is ajánlanak, de a Kékes Kutató Mentő Alapítvány bemutatóját is megtekinthetik.
Május 20-án folytatódik  a vendégfogadás, amikor Pünkösdi Bornapokat tartanak Mátraszentimrén. Ekkor a felső-mátrai szlovákság hagyományos ételeiből készítenek néhányat. Így krumplovnikát, toksát és sztrapacskát kóstolhatnak majd a vendégek. A kirakodó vásáron pedig mátraaljai borokból, mézből, kecskesajtból, lekvárból és szárított erdei gombából válogathatnak.

A felújított szlovák nemzetiségi tájház

Fotó: Mentusz Károly

Július 7-9. között a Mátraszentimre Barátai Egyesület szervezésében, a Kárpát-medencei Szent László nevű települések képviselői találkoznak. Augusztus 4-én pedig szlovák nemzetiségi- és falunapot tartanak a Felső Mátrában, amelyet a helyi szlovák önkormányzat irányít majd.  A galyatetői Kodály Zoltán-kápolnában pedig augusztus 19-én orgonahangversenyt hallhatnak az érdeklődők. Természetesen a karácsony sem marad el koncert nélkül, amikor a Fallóskúti Béke Királynője templomban nemcsak orgonamuzsikát élvezhetnek, hanem az ünnepet köszöntő versekből is idéznek majd a közönségnek.