Belekóstoltunk a Magas-Tátra világába – a legjobb helyek kirándulóknak

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 18. 18:59

Az első találkozás a Magas-Tátra szépségeivel egy életre szóló szerelem kezdete lehet. Itt mindenki talál az életkorának, edzettségének megfelelő túraprogramot, az egyszerű kirándulóktól a tapasztalt hegymászókig.

A Magas-Tátra szlogenje szerint a világ legkisebb óriáshegysége 341 négyzetkilométeres kiterjedésével, azonban élményekben, felfedezni való helyekben vetekszik sok más magashegységgel – derült ki azon a hétvégén, amelyet a budapesti Szlovák Turisztikai Képviselet meghívására töltöttünk a Tátrában.

Aki először jár itt, annak minden lépés hatalmas rácsodálkozás a táj hol szelíd, hol vad szépségeire, mindegy, hogy merre indul. Most három olyan helyszínt ajánlunk, amelyek belépőt jelentenek a tátrai túrázás világába, és akár két nap alatt, átlagos erőnléttel, gyerekekkel is kipipálhatók.

 

Evezés és könnyű séta a Csorba-tónál

Mi az első napunkat az 1346 méter magasan található Csorba-tóval (szlovákul Štrbské pleso) indítottuk, ahol ugyan már nem először jártunk, de minden alkalommal újra és újra lenyűgöz bennünket az elénk táruló megkapó látvány. Egy őskori gleccser vízzé vált maradványa ez a csodálatos fekvésű, 20 hektáros tengerszem, amelyet 2500 méter magasságba nyúló csipkés hegykoszorú övez, s a sziklafalakon még nyáron is láthatunk havat.

Idilli békesség a Csorba-tónál, a túlparton az új kilátóval (balra)

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A csúcsok visszatükröződnek a nyugodt vízfelszínen, ami remek fotók készítésére ad lehetőséget, és ha segítségül hívjuk a fantáziánkat, egy fekvő indiánfej kirajzolódó formáját is felfedezhetjük az egyik hegygerincen.

Kihagyhatatlan élmény a csónakázás a hagyományos faladikokkal, már csak azért is, mert a tó a vízről mutatja legszebb arcát.

Aki teheti, feltétlenül béreljen egy ladikot, mert a tó a vízről mutatja meg igazán magát

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Érdemes időt szánni a Csorba-tó körbesétálására is, a partján kiépített 2,2 km kilométer hosszú tanösvény akár babakocsival is kényelmesen járható, s útközben számos érdekességet megtudhatunk a tó történetéről, a magyar kapcsolódási pontjairól, így Szentiványi József földbirtokosról, akinek anyagi támogatásával elindult itt a turisztikai infrastruktúra fejlesztése az 1870-es években.

Ma is a monarchiás eleganciát tükrözi a tó ötcsillagos szállodája, a Kempinski

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Az evezés és a könnyű séta után megérdemlünk egy kis kényeztetést, például megkóstolhatjuk a tó partján álló Kempinski Hotel bárjában a Kempinski-tojást, ami nevével ellentétben egy rendkívül finom csokoládés-vaníliakrémes édesség.

 

Napfényfürdő a Kő-pataki-tónál, hegyről a völgybe

A Magas-Tátra gyöngyszemének tartott Csorba-tó a hegység nyugati részének legfontosabb üdülőközpontja és számos túraútvonal kiindulópontja. Mi innen Tátralomnicnak (Tatranská Lomnica) vettük az irányt, hogy onnan még magasabbra kapaszkodjunk, előbb a régi négyszemélyes kabinos felvonóval, majd – a Štart állomáson átszállva – a modern, 15 férőhelyes piros gondolával egészen fel a Kő-pataki-tóhoz (Skalnaté pleso).

Télen a síelőket, nyáron a túrázókat szállítja a Kő-pataki-tóhoz a felvonó

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Az utazás önmagában élmény, hiszen a gondolából egyre szélesebbre tárul elénk a panoráma a fenyővel borított déli lejtőkre, ahol még ennyi év elteltével is felfedezhetjük a 2004-es pusztító vihar nyomait, amely szó szerint letarolta a hegyoldalt.

A Kő-pataki-tó tökéletes hely arra, hogy felkészüljünk a túrázásra, vagy éppen megpihenjünk útközben. Ebben a magasságban (1768 méter) még akkor is számíthatunk arra, hogy süt a nap, amikor a völgyet ködtakaró borítja, így a kihelyezett fa nyugágyakban élvezhetjük a napfényfürdőt és a hegyi klímát, miközben a gyerekek hancúrozhatnak a tátrai vadont idéző Mormota játszótéren.

A Kő-pataki-tó és fölötte a Lomnici-csúcs képeslapra kívánkozó látványa kötelező fotótéma, de aki a csúcsra is fel szeretne jutni, annak jó előre le kell foglalni helyét az oda vivő kabinos felvonóra.

Balra a Lomnici-csúcs, középen pedig az oda vivő piros felvonó

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A 2632 méteres Lomnici-csúcs a közhiedelemmel ellentétben nem a Magas-Tátra legmagasabb pontja, de kétségtelenül a legismertebb és kilátójából talán a legszebb körpanorámát kínálja a hegycsúcsokra. Látványát étkezés közben is élvezhetjük a Kő-pataki-tavi önkiszolgáló étterem teraszáról – ez a Magas-Tátra egyik legmagasabban fekvő vendéglője, ahol a szlovák konyha olyan klasszikus fogásaiból választhatunk, mint a káposztás bableves, a kacsasült, a juhtúros sztrapacska vagy a gőzgombóc.

A Kő-pataki-tó panorámás étterme 1768 méter magasan...

... és néhány tipikus szlovák fogás az étlapról: káposztás bableves, sztrapacska és Kofola, azaz szlovák kóla

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Feltöltve az energiaraktárainkat edzettségünktől függően nekivághatunk a szomszédos csúcsokra és Lomnici-nyeregbe vezető túraútvonalak egyikének, vagy választhatjuk azt a kézenfekvő megoldást, hogy a visszautat gyalog tesszük meg Tártralomincra. Ennek az útnak a felső szakasza meredek lejtőkkel tarkított, aki ezt inkább kihagyná, az a felvonóval utazzon vissza a közbülső állomásig, és onnan ereszkedjen le a zöld jelzésű turistaösvényen.

A téli szánkópályát követve a hegyről gyalog lesétálhatunk Tátralomnicra

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Ezt kisgyermekes családoknak és senioroknak is bátran ajánljuk, az út ugyanis a kanyargó szánkópályán halad, így aszfalton lehet sétálni, de bátran le is térhetünk róla, s átvághatunk a zöldellő réteken és az árnyat adó erdőn – minden leágazás visszavisz a településre. Csupán arra kell figyelni, hogy a fenyőóriásokkal kísért szánkópályát nyáron a gokartosok is használják.

 

Kényeztetés az erdei üdülőhelyen

Kis csapatunk a Tátralomnic közelében található Felsőerdőfalva erdei üdülőhely legújabb, idén tavasszal átadott szállodájában szállt meg: a négycsillagos Hotel Hills családi kikapcsolódáshoz és wellness-hétvégéhez is jó választás a természet közelében. A szálloda fekvésének különlegessége, hogy tőle csupán pár méterre folyik egy sebes folyású hegyi patak, amelynek hangja a szobákba is behallatszik.

A Hotel Hills természetközeli jacuzzija

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Hatalmas, labirintusszerű wellnessközpontjában számos szauna közül lehet választani (finn, gyógynövényes, eukaliptusz, gőz, só stb.), beltéri úszómedencéjét koktélbárral is felszerelték, a kültéri jacuzziban pedig a hegycsúcsok csodás látványában gyönyörködve élvezhetjük a buborékok kellemes pezsgését. Erősen ajánljuk a részvételt egy szaunafelöntésen, és nem csak a hatékonyabb méregtelenítés miatt – a ceremóniát vezető mester műsora ugyanis felért egy táncprodukcióval.

 

A hegy taraja

Másnapi kirándulásunk úti célja a Tarajka (Hrebienok), ahova a Magas-Tátra legrégebbi üdülőközpontjából, Ótátrafüredről (Starý Smokovec) indul a siklóvasút. A települést egyben a magyar túramozgalom bölcsőjeként tartják számon, a 19. század és a 20. század fordulóján a magyar arisztokrácia kedvelt magaslati pihenőhelyének számított, a főút mentén sorokozó pompás villák, faépületek láttán ma is megérint bennünket a boldog békeidők hangulata.

Az ótátrafüredi Ilona villa történelmi épülete a boldog békeidők hangulatát idézi

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Kellemes klímáját – amely igen hatékony a felső-légúti betegségek kezelésében – annak köszönheti, hogy észak felől megvédik a hegyek a zord szelektől, dél felé viszont teljesen nyitott, így kora reggeltől késő estig zavartalanul élvezhető a simogató napfény.

A korabeli alpesi építészeti stílust megidéző épületei közül is kiemelkedik az 1904-ben emelt patinás Grand Hotel, amely fölött, a kápolna mellett találjuk a siklóvasút állomását. A nyári szezonban minden nap reggel 7.30-tól este 7-ig ingajáratban közlekedő járművet úgy alakították ki, hogy minden irányban a legszélesebb panorámát kínálja a benne ülőknek, még a teteje is üvegezett.

A siklóvasúton felfelé nézve is gyönyörködhetünk a panorámában

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A legjobb felvételeket a kocsi legelejében, közvetlenül a vezető melletti ablakhoz állva tudjuk készíteni, kisgyerekeknek is ez a legizgalmasabb hely, hiszen végig élvezhetik a felfelé kapaszkodó vasút látványát a hétperces út során.

A siklóvasút felső állomásán körülnézve megértjük, honnan ered a Tarajka elnevezés, az ugyanis nem más, mint a Nagyszalóki-csúcs gerincének egy kiugró hegyfoka, azaz a taraja.

A Nagyszalóki-csúcs névadó taraja

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Az 1248 méter magasan fekvő Tarajka népszerű túraközpont, ahonnan változatos hosszúságú útvonalak indulnak hegynek és völgynek, a Magas-Tátra legszebb pontjai innen érhetők el a legkönnyebben. Ha csak egy túrára van időnk, legyen az a Tarpataki vízesésekhez vezető – kényelmesen haladva 20-25 perc alatt elérjük az elsőt, a kifejező nevű Hosszú-vízesést.

A sziklaösvényről csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre és az alattunk elterülő vidékre. Már útközben halljuk a lezúduló víz robaját és a fák ágai között átsejlenek a habok, de csak a patakhoz leereszkedve mutatja meg magát teljes szépségében. Az óriás sziklatömbök között hosszan elnyúló vízzuhatag látványában sokáig el lehet gyönyörködni, a bátrabbak pedig feltölthetik kulacsaikat a kristálytiszta forrásvízzel.

Óriási sziklatömbök között zúdul alá a víztömeg

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

Innen továbbhaladva nem messze még két további vízesés (Nagy-vízesés, Kis-vízesés) vár ránk. Ha még kitart a lendületünk, visszafelé Ótátrafüredre gyalog is lesétálhatunk a sikló kanyargó nyomvonalát követő aszfaltúton.

 

Nosztalgiajárat a Tátrába

A Magas-Tátra szépségeit azonban nem csak aktívan, túrázva lehet megcsodálni. A kényelmesebbek ajánljuk a nyári szezonban hétvégenként Poprád és Ótátrafüred között közlekedő történelmi villamosjáratot. Az 1913-ban gyártott, eredeti Ganz villamos, melyet a Tátrában Kométa néven ismernek, szintén korabeli, nyitott ablakú, fapados ülésű kocsit húz, így a zakatoló szerelvényen a csipkés hegyvonulatban gyönyörködve könnyen úgy érezhetjük, hogy lelassult az idő, és ez már egy jó kezdet a pihenéshez.

Ótátrafüred és Poprád között hétvégenként közlekedik a nosztalgiajárat

A történelmi villamoson utazva ilyen látvány tárul elénk

Fotó: turizmus.com / Fucskó Hajnalka

A Magas-Tátrában kirándulva az ember legtöbbször csak arra vágyik, hogy kiüljön egy sziklára és minden érzékszervével magába szívja ennek az elragadó tájnak a hangulatát, miközben tüdejét megtölti a dús hegyi levegő. Az első látogatásunk jó eséllyel a hegység szerelmeseivé tesz bennünket, ahová aztán újra és újra visszavágyunk.

További inspirációkért érdemes felkeresni a regiontatry.sk és a slovakia.travel weboldalakat. A tátrai közlekedésről ezen az oldalon lehet tájékozódni.