Belföldi nyaraló desztinációvá vált a Balaton

Forrás: turizmus.com

 2015. november 20. 12:43

A balatoni nyári termékszerkezete kifejezetten jó, a szezon meghosszabbítására tett próbálkozások helyett viszont új termékekkel új szezonokat kell létrehozni ahhoz, hogy az év többi része is eredményes legyen – hangsúlyozta Hoffmann Henrik, a Balatoni Regionális TDM Szövetség elnöke.

A Balaton turizmusának aktuális kérdéseiről az MSZÉSZ közgyűlésén tartottak kerekasztal beszélgetést, Pusztai Erzsébet, a Lotus Therme Hotel & Spa igazgatója, Rádóczy Andrea, a Hotel Silverine Lake Resort igazgatója, Szíjártó Csaba, a Hotel Marina Port igazgatója részvételével, Hoffmann Henrik moderálása mellett.

A beszélgetésen elhangzott: 2000 és 2015 között majdnem megduplázódott a belföldi vendégéjszakák száma, a külföldi vendégéjszakáké viszont 36 százalékkal csökkent, a fantasztikus belföldi növekedés mellet drámai a külföldi forgalom visszaesése. A szálláshelyek kapacitása sem nőtt, sőt, csökkent egyes kategóriákban, a résztvevők egyhangú álláspontja szerint mindkét tendencia aggodalomra ad okot.

A beszélgetés során egyértelmű konszenzus mutatkozott abban, hogy az előrelépéshez további összefogásra, valamint a termékfejlesztések összehangolására lenne szükség, amit viszonyt nehezít a tó környékének közigazgatási tagoltsága, és a források ebből fakadó szétaprózódottsága.

A résztvevők ugyanakkor örömmel üdvözölték a november közepén kiírt TDM pályázatokat, bíznak benne, hogy a Balaton térségi fejlesztésére jutó, több mint 300 milliárd forint okosan felhasználva új fényt adhat a tónak. Ugyanakkor kizárólag szegmentált termékfejlesztéssel lehet elérni, hogy a tó egész éves desztinációvá váljon, és a szolgáltatók legalább 60 százaléka egész évben kiszolgálja a vendégeket.

A résztvevők szerint azonban egyelőre a stratégiai gondolkodás a koncepcióból és a termékfejlesztésből is hiányzik, miközben a résztvevők egyértelmű állásfoglalása szerint a kitörés útja az összefogáson és a közösen elhatározott fejlesztési irányokon keresztül vezet.

Miközben Balatonfüreden a vendégéjszakák számában 10 százalékos növekedésről lehet beszámolni, és a város termékkínálata is majdnem tökéletes, továbbra is küzdenek a rossz megközelíthetőséggel, a munkaerőhiánnyal, a külföldi marketing is javításra szorul – hangsúlyozta Rádóczy Andrea.

Szíjártó Csaba hozzátette: a nyári csúcsszezon után a tó körül a rendezvényturizmus és a konferenciák hozzák a számokat, de az eredmények még jobbak lehetnének, ha a vállalkozásokat nem sújtaná a reputációs adó.

Pusztay Erzsébet azt emelte ki, hogy az országmarketingre fordítható 8 milliárd forintos keret remélhetőleg segíteni fog abban, hogy ne felejtsék el a magyar tengert külföldön, minden eszközzel az új vendégkör kiépítésére kell törekedni.