Belföldi utazásra buzdítják idén a franciákat

Forrás: MTI

 2020. május 25. 12:10

A francia kormány újabb támogatásokkal, adókedvezményekkel, valamint a járulékfizetések átütemezésével tervezi támogatni a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ágazatokat. Az állampolgárokat arra buzdítják, hogy belföldön nyaraljanak idén.

Az GDP-arányos államadósság az év végére meg fogja haladni az eddig tervezett 115 százalékot is - jelezte vasárnap Gérald Darmanin költségvetési miniszter a Le Figaro című napilapnak adott interjúban.

Elmondása szerint a támogatások félmillió vállalkozást érintenek mintegy 3 milliárd eurós összegben, az idegenforgalomban, az előadóművészetekben és a kulturális szférában, a vendéglátó- és szállodaiparban, valamint a sportban.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezdete óta a kormány már több gazdaságvédelmi intézkedést is bejelentett, létrehozott egy államilag garantált szolidaritási alapot az egyéni vállalkozóknak, s a csökkentett munkaidőben dolgozók vagy a kényszerszabadságon lévők fizetését átvállalta, ami eddig 450 milliárd euróba került a költségvetésnek.

Az intézkedések egyik következménye, hogy az év végére a francia államadósság meg fogja haladni a módosított költségvetésben tervezett GDP-arányos 115 százalékot.

Elisabeth Borne környezetvédelmi és közlekedési miniszter eközben azt kérte a franciáktól, hogy inkább belföldön töltsék idei nyári szabadságukat.

A kormány belföldi üdülésre kéri idén a franciákat. A képen egy idilli vidéki helyszín: Mont Saint-Michel, Normandia

Fotó: 123rf.com

A kormány a jövő héten jelenti be, hogy júniusban megnyithatnak-e a vendéglátóhelyek a vírus által kevésbé veszélyeztetett megyékben.

A kijárási korlátozások csaknem két héttel ezelőtt kezdődött fokozatos feloldása óta vasárnap először emelkedett a kórházban ápoltak száma, mégpedig héttel, 17 ezer 185-re, pedig április közepe óta már napról napra csökkent a kórházi betegek száma. Lélegeztetőgépen viszont tízzel kevesebben voltak vasárnap este mint 24 órával korábban, számuk jelenleg 1655, a két héttel ezelőtti 2087-hez képest.

A járvány kezdete óta 100 ezer 340-en kerültek kórházba, közülük 17 ezer 725-en voltak lélegeztetőgépen, s 64 ezer 617-en gyógyultan távoztak.

Csütörtökig 28 ezer 289 áldozatot szedett a járvány Franciaországban.
Miközben a szakemberek egyre kevésbé tartanak a járvány második hullámától, az egészségügyi hatóságok még óvatosak, s úgy vélik, hogy a karantén feloldása után meg kell várni a legalább 14 napos lappangási idő lejártát és csak ezután lehet biztosabbat mondani.

Az elmúlt két hétben 46 gócpontot tártak fel országszerte tömeges tesztelésekkel és a fertőzöttek kapcsolatainak felkutatásával, ami a kormány szerint arra utal, hogy most már sikerült ellenőrzés alatt tartani és megakadályozni a járvány terjedését.