Belföldi utazásra és rendezvényekre költhetik az ukránok az oltásért kapott ezer hrivnyát

Forrás: MTI

 2021. november 16. 15:01

Nem költhetik el akármire a koronavírus elleni védőoltás felvételéért az államtól kapott pénzt az ukránok.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő este videoüzenetben jelentette be, hogy minden ukrán, aki felveszi a koronavírus elleni védőoltásból a teljes védettséghez szükséges mindkét adagot, ezer hrivnyát (több mint 12 ezer forintot) kap az államtól. A program december 19-től indul.

Szerhij Nyikoforov elnöki szóvivő ugyanakkor az Ukrajinszka Pravda hírportálnak kedden pontosította az államfő bejelentését azzal, hogy az emberek ezt az összeget nem készpénzben kapják meg, hanem valamilyen igazolás, digitális utalvány vagy betét formájában. Hozzátette, hogy ezt a program kezdetéig dolgozzák majd ki. Kiemelte: a cél az, hogy ezzel a pénzzel a kormányzat azokat az üzletágakat támogassa közvetve, amelyek a legnagyobb veszteségeket szenvedik el a járvány miatti korlátozásoktól. Az ezer hrivnyát így belföldi utazásra, sportolásra, sport- és kulturális rendezvényekre – színház-, mozi- és koncertjegyekre –, valamint kiállítás-látogatásra költhetik majd el.

Pénzjutalommal próbálják rábírni az ukránokat a teljes oltás felvételére

Fotó: 123rf.com

"Az elmúlt három hónap adatai azt mutatják, hogy a beoltottak 5,2-szer ritkábban kerülnek kórházba, mint azok, akik nem vették fel az oltást – mutatott rá Viktor Ljasko egészségügyi miniszter keddi online tájékoztatóján. Kiemelte, hogy az említett időszakban az új típusú koronavírus okozta Covid-19-betegséggel diagnosztizált kórházi betegek 94,3 százaléka nem vette fel az oltás mindkét dózisát. Tájékoztatott arról is, hogy jelenleg az egészségügyben a Covid-betegek számára több mint 78 ezer ágyat különítettek el, ebből több mint 49 ezer foglalt. Országos átlagban az oxigént biztosító berendezéssel felszerelt ágyak 64 százaléka foglalt.

Ljasko előrejelzése szerint a jövő héten várható, hogy csökken a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös kategóriába sorolt régiók száma. Jelenleg a 24-ből 17 megye és a főváros, Kijev van vörös besorolásban. A kormány válságstábjának döntése szerint viszont november 18-tól még egy régió, a nyugat-ukrajnai Vinnicja megye kerül át ebbe a kategóriába.

A főváros vezetése kedden közölte, hogy Kijevben a gyermekek még egy hétig biztosan távoktatásban tanulnak, s csak akkor térhetnek vissza az iskolapadokba, ha csökken közöttük a koronavírusos megbetegedések száma.

Ukrajnában keddre 16 308-cal 3 244 749-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké – újabb csúcsot döntve – 838-cal 77 985-re, az aktív betegeké viszont csökkent, csaknem 6,5 ezerrel 502 391-re. Az elmúlt napon 2264 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 8 887 415-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 444 137-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Hétfőn 268 088 embert oltottak be az országban.