Belgium feloldotta a nem alapvető célú beutazások tilalmát

Forrás: MTI

 2021. április 19. 14:09

Belgiumban, a szövetségi kormány múlt heti bejelentése értelmében hétfőn feloldották a koronavírus-járvány megfékezésére január végén bevezetett, nem alapvető célból történő beutazások tilalmát.

A tilalom feloldása ellenére a Belgiumba érkezőknek 14 napon belül két vírusteszten kell átesniük, amennyiben a magas kockázatú, úgynevezett "vörös zónákból", azaz azokból az országokból érkeznek, ahol kiemelkedően magas a vírusfertőzöttek aránya. Ilyen országnak minősül például Franciaország, Lengyelország, Csehország, Magyarország.

Brugge piactere. Aki a vörös zónából, például Magyarországról érkezik Belgiumba, annak két vírusteszten is át kell esnie

Fotó: 123rf

A tesztek elvégzését a belga egészségügyi hatóságok telefonhívással és emlékeztető email küldésével szigorúan ellenőrizni fogják. A rendőrség a repülőtéren kitöltendő űrlapon alapján nyomon követheti és szankcionálhatja a szabályok be nem tartását.

A belga kormány múlt heti, a korlátozó intézkedések lazításával kapcsolatos sajtótájékoztatóján, Alexander de Croo kormányfő továbbra is óva intett a nem szükséges "utazgatásoktól."

Belgiumban, habár az új koronavírusos esetek aránya 23 százalékkal csökkent az elmúlt hét napban, a kórházakban változatlanul nagyon sok beteget kezelnek.  A The Brussels Times hírportál hétfőn azt írta: 3000 pácienst kezelnek egészségügyi intézményekben, közülük 933 beteget ápolnak intenzív osztályokon, annak ellenére is, hogy az elmúlt héten a kórházi felvételek száma 8 százalékkal csökkent a megelőző héthez képest.

Szakértők szerint, ha a járványügyi nem lanyhul, akkor a kormánynak erősen meg kell gondolnia, hogy május első hetében engedélyezi-e a vendéglátó egységek teraszainak megnyitását.

A múlt héten 9,6 százalékkal kevesebb volt az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben és szövődményeiben elhunytak aránya. A 11 és fél millió lakosú országban eddig 23 747 személy halt meg a járványban.
Belgiumban 7,6 százalékos az átoltottsági arány.