Belgium tovább szigorít, de nem zárja le a határait

Forrás: MTI

 2020. október 31. 10:37

Tovább szigorított a koronavírus-járvány megfékezésére néhány napja bevezetett, országos szintű intézkedéseken Belgium: a határokat nem zárják le, de a külföldi utazás nem ajánlott, a nem alapvető cikkeket árusító üzleteknek pedig be kell zárniuk.

Alexander De Croo belga miniszterelnök pénteken közölte, hogy az új szabályok vasárnaptól, azaz november 1-jétől december 13-ig lesznek érvényben.
A szigorított szabályok szerint az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak nyitva maradhatnak. Vásárolni családonként egy ember mehet, egy vásárló legfeljebb harminc percig tartózkodhat az üzletben. Más üzletek esetében internetes vásárlást követően lehetőség lesz az áru kiszállítására és átvételére.
Minden olyan tevékenységet végző szolgáltatónak be kell zárnia, akinek munkája során a közvetlen fizikai kapcsolat elkerülhetetlen, például a fodrászoknak és a kozmetikusoknak. Az iskolák alsó és felső tagozatos diákjainak november 15-ig csak a távoktatás megengedett, a felsőoktatás esetében a távoktatás december közepéig folytatódik.

A miniszterelnök kijelentette, hogy az ország nem zárja le határait, de a külföldi utazás nem ajánlott.

A Grand-Place Brüsszelben. Belgiumban a bárok és éttermek már október eleje óta zárva tartanak

Fotó: 123rf

A magánjellegű, még a nem egy háztartáson belül élő családtagok közötti találkozások sem megengedettek. Egy család egy további emberrel tarthat személyes kapcsolatot.
A temetésen résztvevők száma maximum 15 lehet, nyilvános helyeken csoportosan legfeljebb négyen tartózkodhatnak. A távmunka kötelezővé válik ott, ahol ez megoldható.
A pénteki bejelentés megerősítette az országos éjszakai, éjfél és reggel öt óra közötti kijárási tilalomra vonatkozó szerdai kormánydöntést. Az intézkedés nem változtat a belga főváros és az ország francia nyelvű tartományában, Vallóniában nemrégiben bevezetett szigorúbb, este 22 és reggel hat óra között érvényes kijárási tilalmon. Belgiumban a bárok és éttermek, a mozik, a színházak és koncerttermek, a fitneszközpontok, beleértve a szaunákat és az uszodákat is, már október elejétől zárva tartanak.