Belgiumban csak maszkban és védettségi igazolással látogathatók a beltéri helyiségek

Forrás: MTI

 2021. október 27. 09:47

Az új koronavírusos esetek számának jelentős növekedése miatt a belga kormány ismét kötelezővé teszi a beltéri helyiségekben a szájmaszk viselését, és elrendelte a koronavírus-igazolvány általános bevezetését az országban.

A rendelkezés értelmében péntektől a belgiumi üzletekben, bevásárlóközpontokban, egészségügyi intézményekben, koncerttermekben, sportközpontokban, könyvtárakban és istentiszteleti helyeken maszkot kell viselni, illetve ezek a helyiségek csak az immunitást igazoló koronavírus-igazolvánnyal lesznek látogathatóak.

Alexander de Croo belga kormányfő a nemzeti járványügyi bizottság keddi rendkívüli ülésén elmondta: "nem hagyhatjuk figyelmen kívül az új fertőzöttek számának 70 százalékos emelkedését, ahogy más országokban, úgy itt is elkezdődött a járvány negyedik hulláma."

Hozzátette: a kormány nem tervez lezárásokat, mivel a lakosság mintegy 85 százaléka megkapta a vírus elleni oltást.

Belgiumban is elkezdődött a járvány negyedik hulláma

Fotó: 123rf.com

A belga kormány emellett javaslatot tett a szükségállapot ismételt bevezetésére, amelyről a parlament fog dönteni két héten belül. Továbbá, amint tudományosan bizonyították a harmadik, emlékeztető vakcina hatékonyságát, a kormány megkezdi megszervezni az arra irányuló oltási kampányt. A belga vezetés ugyancsak erősen ajánlja a távmunkához történő visszatérést.

A 11,5 millió lakost számláló országban egy hét alatt mintegy 75 százalékkal emelkedett az új fertőzöttek aránya. Az egészségügyi hatóságok napi 5300 esetet regisztráltak, míg a kórházi felvételek száma 69 százalékkal nőtt. Az egészségügyi intézmények naponta átlagban 100 koronavírusos betegről jelentenek. A járványban elhunytak száma 13 százalékkal nőtt.