Belgrádi anziksz, a Kazinczy utcából

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 19. 17:19

Belgrád látnivalóival, turizmusának fejlődésével ismerkedhettek meg az érdeklődők egy pesti romkocsmában.

Az utóbbi két évben látványosan megélénkültek a magyar-szerb turisztikai kapcsolatok. A szerdai Ismerkedjenek meg Belgráddal címet viselő, a budapesti romkocsma negyedben megtartott rendezvény az egyik láncszem volt ebben az eseménysorozatban, és bizonyára nem az utolsó.

Rade Drobac szerb nagykövet üdvözlő beszédében kiemelte, hogy kiválóak a két ország diplomáciai kapcsolatai, amelyet még szorosabbra fűz majd a Budapest-Belgrád vasútvonal, három órára lerövidítve a két főváros közti időbeni távolságot.

 

Gyurity Milán, a Szerb Kulturális Központ igazgatója mutatta be röviden a szerb fővárost. Belgrád egyike azon fővárosoknak, amelyek a Duna partján fekszenek. A város vezetése az elmúlt évben szinte robbanásszerű turisztikai növekedésről számolhat be, 2 millióra emelkedett a vendégéjszakák száma, amely 10 százalékos növekedést takar – hangzott el a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ és Belgrád Idegenforgalmi szervezete által gondozott tájékoztatón.

A belgrádi vár, a Kalemegdan

Fotó: Pixabay

Budapest példáját követjük, önöktől tanulunk - hangsúlyozták a későbbiekben rövid prezentációt tartó szakemberek. Sokan nem ismerik még Magyarországon Belgrádot, pedig egy történelmi és építészeti emlékekben gazdag, nyüzsgő, fiatalos nagyvárosról van szó, amelynek bohém negyede, a Skadarlija híres gasztronómiájáról is. Az élő zene, a kis vintage butikok, vendéglők, a hagyományos fogások és a mediterrán hangulat teszi különösen népszerűvé a szerb főváros ezen részét.

Az ez alkalomból hazánkba érkező szerb delegáció tagjain kívül zenészek és énekesek is felléptek a gasztronómiai kóstolóval egybekötött, jó hangulatú rendezvényen, amelytől azt remélik, hogy a magyar turisták közül is mind többen látogatnak el a szerb fővárosba.