Bemutatkozik a Herbstgold fesztivál Kismartonban

Forrás: MTI

 2017. március 16. 10:45

Új rendezvénnyel bővül idén az eisenstadti (kismartoni) Esterházy-kastély zenei programkínálata. A Herbstgold elnevezésű fesztivál nemcsak művészeti, hanem gasztronómiai élményt is kínál majd szeptemberben – írta az MTI.

Schneider Erika, az ausztriai Esterházy Magánalapítvány képviselője elmondta, hogy három pillérre épülnek a kismartoni programok. Egyrészt a már hagyományos classic. Esterházy koncertsorozatra, másrészt a szentmargitbányai kőfejtő előadásaira, valamint ettől az évtől a Herbstgold fesztiválra. Ez utóbbi szeptember 6-án indul a Haydn Filharmónia hangversenyével.

Rhomberg Géza, a zenekar igazgatója felidézte: az együttest 30 évvel ezelőtt Fischer Ádám alapította a Bécsi Filharmonikusok és a legkiválóbb magyar zenekarok tagjaiból. Tavaly Nicolas Altstaedt lett az új művészeti vezető és 2017-től a zenekarnak a kismartoni Esterházy-kastély ad otthont.

Kismartoni Esterházy-kastély

Fotó: wien.info

A Haydn Filharmónia a classic.Esterházy hangversenysorozat részeként januárban adott először koncertet Ausztriában. A vonósnégyesekre épülő classic. Esterhazy programkínálatában szerepel még Marlis Petersen szopránénekesnő estje, a Chamber Orchestra of Europe koncertje, első ízben mutatkozik be Kismartonban és ezzel együtt Európában a kanadai Banffban megrendezett nemzetközi vonósnégyes-verseny idei győztese, a Rolston String Quartet is. December 21-én a Pannon karácsonyi gálával zárul az elsősorban Haydn, Mozart, Beethoven műveit megszólaltató sorozat.

A szentmargitbányai kőfejtő szabadtéri nagyszínpadán idén a Rigolettót mutatják be, a premier július 12-én lesz, több mint ötezer nézőt várnak – tette hozzá Schneider Erika. Összesen tizenkilenc előadás lesz, a legutolsó augusztus 19-én. Rigolettót a fehér-oroszországi születésű Vladislav Sulimsky és az olasz bariton, Davide Damiani alakítja majd. A rendező a francia Philippe Arlaud lesz.

A szeptember 6-án kezdődő Herbstgold fesztivál klasszikus, dzsessz, balkáni, illetve roma zenei koncerteket kínál kulináris élményekkel kiegészítve. A tíznapos rendezvény tematikájában a francia forradalomra épít, ugyanis Joseph Haydn zenei újításai is erre az időszakra estek. A nyitóesemény a Haydn Filharmónia koncertje lesz, a repertoárban pedig Ludwig van Beethoven, Dmitrij Sosztakovics és Joseph Haydn egy-egy műve szerepel. A záróprogram szeptember 16-án egy vonósnégyes maraton lesz. A Herbstgoldot hagyományteremtő céllal szervezik Kismartonban, hogy a régió kultúráit, népeit közelebb hozza egymáshoz.