Bemutatkozott a gejzírek, fjordok és világítótornyok hazája, Izland

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2021. november 30. 15:18

November 30-án a Visit Iceland egy budapesti B2B workshopon mutatta be mindazt, amit nyújtani tudnak a turistáknak: túrákat csodás tájaikon, bálnalest, északifény-vadászatot, kulturális, művészeti programokat és gasztronómiai különlegességeket.

Izland a koronavírus járvány első hullámának lecsengése után indította el sikeres kampányát a világ minden táján, melynek lényege az volt, hogy a pandémiában megfáradt embereket arra kérték, vegyék videóra, ahogy kiadják magukból a dühüket, vagyis sikítanak, kiabálnak, a turisztikai szervezet pedig "kiereszti" ezeket Izlandon.

A média gyorsan felkapta a lehetőséget, több mint 800 helyen említették meg a különleges kampányt és mivel az ország lehetőségei limitáltak, a social médiát is igénybe vették, hogy minél több helyre, minél messzebb eljusson a hírük. A kampány végül olyannyira jól sikerült, hogy több ezren küldték be hangjukat, hogy vízeséseken, hegyeken és völgyekben visszhangozzon – és valószínűleg a járvány után szívesen meg is látogatnák élőben is ezeket a helyeket.

 

Izland jelenleg, a negyedik hullám közepén nyitva tart, továbbra is fogadja a turistákat. A belépéshez egy regisztráció szükséges, illetve a teljes oltottság, vagy korábbi fertőzés igazolása és egy negatív teszteredmény. Amennyiben ezzel nem rendelkeznek az utazók, a határátlépés után 2 tesztre van szükség 5 napon belül, illetve karanténra. Az ország 90 százalékos oltottsági aránnyal rendelkezik, így igyekeznek életben tartani a turizmust.

A workshop Izland tájainak bemutatásával folytatódott. A szigetország 7 régióval rendelkezik, ezeket ismerhettünk meg közelebbről. Westfjords Izland legnéptelenebb része, mindössze 5000-en laknak a hatalmas területen elszórva. Raykjanesben akár világítótorony-túrán is részt vehetünk, ezekről, és a kék lagúnájáról híres a régió. Kelet-Izland kis faluiban és a sziget legnagyobb erdőjében is gyönyörködhetünk, míg Dél-Izland hatalmas vízesésekkel és gejzírekkel várja a turistákat. Észak-Izland urbánus területeiről és a leghosszabb fjordról nevezetes, Nyugaton a kultúra és a természet találkozását figyelhetjük meg, Reykjavík, az ország fővárosa pedig kulturális és művészeti életével varázsolja el az utazókat.

Ha az egész országot bejárnánk, a Diamond route-ot, vagyis a gyémánt útvonalat ajánlja a turisztikai hivatal: a 250 kilométeres túra Izland legikonikusabb tájain vezet át és akár rövidebb, akár hosszabb útvonalon is végigjárhatjuk a régiókat.

Ezután a hivatal vezetője bemutatta a Visit Iceland oldal lehetőségeit is. A turisztikai szervezet hivatalos honlapja külön aloldalakkal rendelkezik a média, a szakmai partnerek és a potenciális utazók számára, mindenkinek a legfontosabb és leghasznosabb információt nyújtva az országról.

Míg a sajtó munkatársai és a külföldi utaztató partnerek jó minőségű, csodaszép képeket tölthetnek le az oldalról ingyen, elérhetik a legfrissebb információkat, kutatásokat és statisztikákat az országról, illetve megtalálhatják a különböző tájak legfontosabb programajánlatait, a megbízható partnerszervezeteket, és rövid webinárokat az egyes régiókról, addig a turistákat praktikusabb, számukra fontos információkkal várják.

izland_123rf

Reykjavík, az ország fővárosa kulturális és művészeti programokkal várja a turistákat

Fotó: 123rf.com

Ilyen például az útvonal- és programtervező, illetve a számláló, amely bemutatja, hogy milyen utazási móddal, milyen útvonalon mekkora a turisták karbon-lábnyoma. Hogy a tömeget elkerülhessük a turisták által frekventált helyeken, az oldal jelzi, hogy melyik turisztikai látványosság mikor a leglátogatottabb, így meg tudjuk azt is tervezni, melyik időpontban tudjuk elkerülni leginkább a tömeget utunk során. Az egyik leghasznosabb lehetőség azonban az oldalon a túrakövetés: Bejelenthetjük, hogy mikor, milyen útvonalon indulunk a természetbe, így ha esetleg eltévednénk vagy bajba kerülnénk, könnyen a segítségünkre siethetnek a tapasztalt mentőalakulatok.

A szakmai közönség ezen kívül elérheti az oldalon azoknak a partnereknek a listáját, akik minőségi szolgáltatást nyújtanak, jó szívvel ajánlják őket, illetve akik a környezetvédelmet is szem előtt tartják, azok a quality és az environment hitelesítést (Vakinn) kaphatják meg az izlandi turisztikai hivataltól.

izland_123rf

Izland híres fjordjairól, vízeséseiről és az északi fény észleléséhez megfelelő környezetéről

Fotó: 123rf.com

A prezentáció után B2B networking keretében bemutatkoztak az izlandi szolgáltatók is, az IcelandAirtől kezdve Izland különböző területeinek saját turisztikai irodáin és a buszos kirándulásokat szervező Bus4You-n keresztül egészen a lunda- és bálnalest, illetve északifény-túrákat értékesítő Special Toursig.