Bemutatkozott a sokszínű Csallóköz

Szerző: Csémi Klára

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 15. 09:50

A budapesti Szlovák Intézetben ezúttal Csallóköz mutatkozott be, Szlovákia egy olyan régiója, amelyet sokan ismerünk, de biztosan nem eléggé.

Az egybegyűlteket – akik már a terembe lépve ízelítőt kaphattak a Csallóköz ízeiből – Ildikó Siposová, a budapesti Szlovák Intézet igazgatója köszöntötte. A régió igen közel áll a szívéhez, mondta, mivel ő maga is onnan származik, és az alkalmat megragadva felhívta a figyelmet az intézet őszi rendezvénysorozatára, amely Szlovák Kulturális Napok Magyarországon címmel november végéig látogatható.

 

Határon átnyúló programok

Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője rámutatott: sok határon átnyúló program köti össze a két országot, ezek egy része a Duna két partján, a Csallóközben és a vele szemközt fekvő területeken, a Szigetközben és Mosonmagyaróváron valósul meg.

A résztvevőket Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője köszöntötte

Fotó: turizmus.com / Csémi Klára

Egy rövid kulturális betét következett – Nagy Iván, a Csallóközi Múzeum igazgatója mondta el a Csallóköz legrégebbi meséjét Tündér Ilonáról és a táltos gyerekekről, amit élő dudaszóval kísért –, majd Koller Ingrid, a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség igazgatónője ismertette a régió adottságait.

Mint elmondta, a Csallóköz Szlovákia délnyugati részén, folyók ölelésében terül el; a Kisalföld folytatása, délen Pozsonytól Komáromig húzódik. Ez Szlovákia legtermékenyebb vidéke, egyben Európa legnagyobb szárazföldi szigete. Itt van az ország legnagyobb ivóvízkészlete és a legtöbb termálvize – az erre kiépített fürdők igen sok látogatót vonzanak.

Újból felidézve Tündér Ilona történetét, elmondta, hogy a területet Aranykertnek is nevezték – az aranymosók évszázadokon át fáradoztak azon, hogy a mesebeli hősök által hátrahagyott aranyat a folyóvízből kinyerjék.

A régió adottságait Koller Ingrid, a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség igazgatója ismertette

Fotó: turizmus.com / Csémi Klára

Megvilágította továbbá az idegenforgalmi szervezet logójában szereplő Kukkonia elnevezés eredetét: az egykor a tatárok elől bujkáló helybeliek ilyen hangzású madárhanggal adtak jeleket egymásnak.

 

Vizes élmények

Csallóköz tájairól szólva Somogyi Gábor, a Szlovák Élményfürdők, Termálfürdők és Uszodák Szövetségének elnöke rámutatott: mivel mindig fúj a szél, a sík vidéken sokfelé széltörő erdősávok láthatók, ám a művelt területeken kívül igen sok szépséget tartogatnak a Kis-Csallóköz vadregényes, érintetlen területei.

E két adottságra, a sokféle helyben termő finomságra és a természeti szépségekre épül az idegenforgalmi kínálat, a sport-, wellness- és gasztroturizmus.

Csallóközben az utolsó járvány előtti évben mintegy kétmillió vendég fordult meg, akik közül sokan nagy sportrendezvényekre, illetve az itt található vizes létesítményekbe érkeznek. A vendégek döntő hányada Csehországból és Szlovákia más részeiről érkezik, a fennmaradó részen Lengyelország, Ausztria és Németország osztozik. A magyarok részaránya sajnálatos módon mindössze 1% – legalábbis ez a statisztika mondható el a gépkocsik rendszámtábláinak összegzése alapján.

Jelentős vonzerővel rendelkezik a Dióspatonyban lévő, motor- és kamionos versenyeket lebonyolító, teljesen magánberuházásból megvalósult Slovakia Ring, ahol saját vagy helyszínen bérelt sportautóval is szembe lehet szállni a másodpercekkel. A pályát 2019-ben közel 225 ezer fő kereste fel. Nagy látogatottsággal büszkélkedhet a dunaszerdahelyi focicsapat, a DAC stadionja – a 13 ezres létesítményben gyakran tartanak teltházas mérkőzéseket. A kiemelkedő sportlétesítmények sorát a somorjai X-Bionic lovasbemutató-pálya és olimpiai felkészítő központ, valamint a Bacsfán található nemzetközi szintű golfpálya gazdagítja.

Ami a fürdő- és wellnessturizmust illeti, a régióban öt termálfürdő található, Nagymegyeren, Dunaszerdahelyen, Komáromban, Somorján és Nyárasdon. Közülük kiemelkedik a nagymegyeri Thermal Corvinus, amely 714 ezer látogatóval Szlovákia harmadik leglátogatottabb létesítménye volt a referenciaévnek számító 2019-ben, míg a másik a dunaszerdahelyi Thermalpark, ahol 450 ezer vendéget fogadtak.

Csallóköz tájairól Somogyi Gábor, a Szlovák Élményfürdők, Termálfürdők és Uszodák Szövetségének elnöke beszélt

Fotó: turizmus.com / Csémi Klára

 

Fesztiválok

A Csallóköz gazdag fesztiválkínálatát rétes-, eper-­ és kolbászfesztivál, sőt egy Lakoma is színesíti. A Csallóközi Vásáron, a régió egyik leglátogatottabb rendezvényén – amelyet a forrásnak indul szőlőlé, a murci jegyében rendeznek meg – 3-4 nap alatt 50 ezren fordulnak meg. A kultúra barátait várja a Csallóközi Múzeum, kiemelkedő fontosságú a Pozsony peremén található Danubiana, továbbá a Kortárs Magyar Galéria, ahol az egyik legnagyobb gyűjtemény látható, valamint a komáromi Jókai Színház.

 

Aktív turizmus

Az aktív kikapcsolódás híveinek számos lehetőséget nyújt a vízi turizmus, amely az utóbbi időben mind nagyobb méreteket öltött, és nagy fejlődésnek indult a kerékpárosút-hálózat is. Mint elhangzott, a Covid idején különösen felpörgött a vízi turizmus – sokan ereszkednek le pl. Pozsonytól az Öreg-Dunán és a Kis-Dunán. Említésre érdemes Szlovákia legkiválóbb vadvízi evezős pályája, amely Dunacsúnynál található. A kerékpárút a Duna töltésén fut végig, illetve egyre több olyan út épül, amely a falvakon, kisebb-nagyobb településeken keresztül vezet, még teljesebb képet kínálva a vidék életéről. Kerekezés közben érdemes felkeresni azt a néhány vízimalmot is, amelyek felújított állapotban várják az érdeklődőket.

Koller Ingrid, a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség igazgatónője a továbbiakban a szövetség működéséről beszélt. Mint elmondta, a szervezet 2012-ben 12 taggal jött létre, jelenleg 16 tagja van – köztük néhány az említett létesítmények közül, illetve önkormányzatok és polgári társulások.

Azon túlmenően, hogy információs központokat tart fenn, fesztiválok, koncertek társszervezőjeként és szakmai rendezvények szervezőjeként működik. Fejleszti a túraútvonalakat és egyedi tartalmakat, például ismert személyek közreműködésével videósorozatokat gyárt saját honlapjára és a közösségi médiafelületekre. (www.ostrovzitny.sk, www.facebook.co/zitnyostrovregion és hasonló néven szerepel az Instagramon is.)

A rendezvény végén Somogyi Gábor a Szlovákiai Élményfürdők, Strandfürdők és Uszodák Szövetségének létrejöttét vázolta. Mint elmondta, az összefogást a kornavírusjárvány kifejezetten ösztönözte: a szövetség az első, 2020 májusában tartott egyeztetések után 2020. júniusában meg is alakult. Akkor 22 tagot számlált – ez a szám azóta kilenccel gyarapodott.