Történelmi lehetőség Veszprémnek az Európa kulturális fővárosa cím

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. január 09. 17:04

Hétfőn a belvárosi Főfotó kávézóban tartott bemutatkozó sajtótájékoztatót Veszprém, amely a Bakony-Balaton régióval közösen viseli az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) titulust 2023-ban.

A Lékai-Kiss Ramóna által moderált kerekasztal-beszélgetésen elsőként Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszélt a rendezvénysorozat fontosságáról. Elmondta, hogy ez egy történelmileg egyedülálló lehetőség arra, hogy a régió megmutassa magát Európának, hiszen ebben a formában még sosem nyílt alkalom erre. Azt is kiemelte, hogy Európa nemzeteit több minden köti össze, mint amennyi elválasztja őket. Bízik benne, hogy a lendületet sikerül 2023 után is fenntartani, hisz a kultúra térségfejlesztő erő is.

„Veszprém eddig is Európa kulturális fővárosa volt, de most már papírunk is van róla” –mondta Porga Gyula, a város polgármestere, majd kitért arra is, hogy az EKF-program egy területfejlesztési lehetőség, amelynek fontos pontja, hogy „megtanuljunk együtt gondolkodni, kitalálni, mi köt össze bennünket."Az EKF projektben 116 önkormányzat vesz részt, és a térség célja, hogy 2030-ig Veszprém bekerüljön az Európai Unió 20 legélhetőbb városainak sorába. A polgármester szerint Veszprém olyan desztináció, amelyik bárkivel felveszi a versenyt.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a készülődésről, a programokról, illetve a január 21-i nagyszabású megnyitóról tájékoztatta a jelenlévőket, megemlítve, hogy az egész éves sorozatot már Zágrábban és Ljubljanában is népszerűsítették.

Can Togay János, a Veszprém-Balaton EKF program művészeti és kreatív igazgatója mondandóját a január 21-i nyitónap showműsorára fókuszálta. Veszprémnek nincs olyan tere, ahol legalább tízezer ember elférne, ezért a műsort három helyszínre, ugyanazzal a zenével tervezték meg.

Az évad látványos ünneppel kezdődik Veszprémben január 21-én, a hétvégén 13 helyszínen 50 ingyenes program várja a városba érkezőket

Fotó: Veszprém Tourinform

A további részletekről Müller Mihályt, az EKF sajtófőnökét kérdeztük, aki a Turizmus.com-nak arról is beszélt, hogy milyen beruházások átadására kerül sor az elkövetkező hónapokban – hiszen eleve úgy tervezték, hogy nem lehet minden kész január 1-re.

 

Fejlesztések Veszrémben

Májustól működik például az ActiCity Mozgásművészeti Központ Veszprémben, amely a tervek szerint próbatermet és fellépési lehetőséget nyújt majd a város legkülönbözőbb pontjain szétszórtan működő tánccsoportoknak a klasszikus balettől a néptáncig, a társastáncoktól a modern mozgásformákig.

Hamarosan átadják az 1800-as évek elején épült és talán az utolsó pillanatban megmentett Ruttner-házat, amelyben egy 36 fős diákszállás és a Börtönmúzeum látogató.központja kap helyet. A Börtönmúzeumot idén decemberben fogják átadni, ekkor lehet majd összekötni a két beruházást.

Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit több ezer darabos, Párizsban felépített gyűjteményéből rendezi be Balatonfüreden az új Modern Műtárat (MoMü). A Vaszary Galériát és a Szívkórházat összekötő barátságos út mentén fekvő új múzeum tavasztól várja majd a látogatókat.

ekf

Lékai-Kiss Ramóna, Porga Gyula, Markovits Alíz, Navracsics Tibor, Can Togay János a sajtótájékoztatón (balról jobbra)

Fotó: Turizmus.com

Müller Mihály elmondta még, hogy az EKF-program teljes költségvetése közel 72 milliárd forint, és az összeg tartalmazza az előkészületeket, a fő évet és nem utolsósorban a kulturális infrastruktúra-fejlesztéseket.Megtudtuk, hogy a külföldi vendégek bevonására fő célpont többek között Belgrád, London, München vagy Bécs, és az európai városok közül mindegyiket megcélozzák, amely már viselte ezt a titulust.Veszprém-Balaton egyébként jó kapcsolatokat ápol a másik két várossal is, amelyek 2023-ban Európa Kulturális Fővárosai. Normális körülmények között a városnak csak egy társa kellene legyen, a görögországi Elefszína, de Temesvár, amely 2022-re nyerte meg a titulust, a koronavírus-járvány miatt halasztást kért.Az összefogásnak köszönhetően már a nyitónapon lesznek vendégfellépők a két városból, és ezt a kapcsolatot folytatni fogják egész évben.

 

Fesztiválok egész évben

A kulturális évet hivatalosan január 21-én egy utcai fesztivállal nyitják meg, majd februárban kortárs irodalmi fesztivál következik. Áprilisra blues fesztivált, májusra pedig nemzetközi táncfesztivált időzítettek be. Júniusban a magyar filmeké, júliusban pedig az operáé lesz a főszerep a régióban. Ezt követi augusztusban a világzenei fesztivál, szeptemberben az inotai fényfesztivál, novemberben pedig egy jazzfesztivál, hogy csak néhányat emeljünk ki abból a körülbelül 3000 programból, amely egész évben várja a vendégeket Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban.

A szervezők jelezték, a január 21-i nagy nyitónap szabadtéri rendezvényei időjárás-függőek.