Bemutatták a bükki csillagászati élményközpont terveit

Forrás: turizmus.com

 2018. január 12. 14:54

Kelet-Európában páratlan csillagászati élményközpont épül Répáshuta közelében. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság beruházásához a kormány 990 millió forinttal járul hozzá.

A Bükki Csillagda olyan Közép-Európában is egyedülálló attrakció lesz, melynek eredményeképp mérhetően javulnak az égbolt bemutathatóságának feltételei. A tudomány – élmény – interakció hármasának központba állításával nappal és éjszaka is olyan egyedülálló élményben részesülnek a látogatók, amely hazánkban csak itt lesz elérhető. Az épület közel 700 négyzetméter alapterületen várja majd a vendégeket.

A tervek szerint két év múlva működni fog a csillagda

Fotó: turizmus.com

Az épületben helyet kap:

- egy állandó interaktív kiállítás fizikai és csillagászati témájú, az emberi szem számára látható és láthatatlan fénykísérletekkel (ultra-ibolya, infravörös tartományban, hologramok és lézerek segítségével), pl. rovarszem-szimulátor, sötét szoba, ultra-ibolya fénnyel fényfestés, fluorescens oldatok, kémiai átalakulások, hőtükör, hőkép-visszaadás, hőkamera, lézerharc éjjellátó segítségével, UV-lézer, elemi részecskék láthatóvá tétele;

- interaktív meteorit kiállítás: mikroszkópok segítségével tanulmányozhatóak lesznek a meteoritok, meteorit simogató várja majd a vendégeket, sztereo- és polarizációs mikroszkópok alatt vékonycsiszolatok megfigyelésére nyílik lehetőség, s egy Európában egyedülálló holdi meteoritot is bemutatnak;

- egy 50 fős befogadóképességű, hazánkban egyedülálló technikai és műszaki színvonalú, 3D-s, 8m átmérőjű, 4 projektoros digitális planetárium, amelyben a félgömb alakú vetítőfelületen az égbolt látványában különleges, mozikban nem tapasztalt 3D-s élményben lesz része a látogatónak;

- egy csillagvizsgáló kupola távcsövekkel, kamerákkal: egy 50 cm átmérőjű főteleszkóp mellett napmegfigyelő és egyéb távcsöveket helyeznek el. A látogatók saját szemükkel figyelhetik meg az égbolt csodáit, és biztonságosan figyelhetik meg a Napot (azon napkitöréseket, fáklyamezőket, flereket, napfoltokat), vagy akár tudományos felfedezéseket is tehetnek. A távcső interneten keresztül is vezérelhető, használható lesz.

- „az 5D univerzum”-ban VR sisakos exkluzív élmény várja majd az igazán különleges élményre vágyókat a virtuális valóság segítségével, amellyel élményszerű utazást tehetünk a világűrben a fénysebesség élményének megtapasztalásával.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság számára fontos szempont a Csillagda tartalmi tervezése során, hogy szolgáltatásaival, attrakciós elemeivel ne legyen konkurenciája az ország más, hasonló attrakcióinak, hanem egyedi kínálatával kiegészítse a hazai asztroturisztikai kínálatot. Ugyanakkor fontos szempont a tervezéskor a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai hálózatához való illeszkedés is.