Bemutatták az egri panorámalift terveit

Szerző: Mentusz Károly

Forrás: turizmus.com

 2019. október 06. 17:01

A kormány támogatásával a következő időszakban panorámaliftet építenek az egri várban. A beruházás megvalósítására kiírt nyilvános tervpályázat eredményét pénteken ismertették Egerben.

Az egri vár Dobó bástyájában tartott eseményen Habis László polgármester arról beszélt, hogy tavaly ősszel kormányhatározat született a hevesi megyeszékhely gazdaságfejlesztésének támogatására. Így például a déli ipari park bővítésére, a város termálvíz kincsének kiépítésére, illetve a vár attraktív megközelítésére.

A városvezető arra is utalt, hogy az elmúlt évtizedben megvalósított fejlesztések hatására Eger még vonzóbbá vált a látogatók számára. Az eddig megvalósított beruházásoknak köszönhetően a nemzeti emlékhelyet ma már évente 400 ezer látogató keresi fel. A rekonstrukciós munkák jelenleg is tartanak, például a Zárkándy-bástya év végéig teljesen megújul.

A következő években várható a panorámalift megépítése, amely összeköti majd a várost és a várat. Ennek megvalósítására az önkormányzat a Magyar Építész Kamarával közösen nyilvános tervpályázatot hirdetett, amelyre összesen 27 pályázó nyújtotta be elképzeléseit.

A Dobó utca 30. szám alatti ház (középen) pincéjéből indulna a várlift

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja, a bírálóbizottság társelnöke elmondta, hogy az egri panorámaliftre benyújtott mind a 27 pályázat fontos elemeket tartalmaz, amelyeket a fejlesztés megvalósításához figyelembe vesznek. A zsűri döntése alapján a pályázat győztese a budapesti  Építészkohó Tervező- és Szolgáltató Kft. lett – jelentette be Eltér István.

Javaslatuk szerint az önkormányzat tulajdonában levő Dobó utca 30. számú épület pincerendszere legyen a panorámalift indulópontja, a várban pedig az ispotály pince mögötti területre érkezzen meg a különleges jármű az utasokkal. A végállomáson több kijáratot is terveznek annak érdekében, hogy a történelmi emlékhely különböző részeihez minél gyorsabban eljuthassanak a látogatók.

Az egri panorámalift pályázati anyagait kiállításon is bemutatták

Fotó: turizmus.com / Mentusz Károly

Kérdésünkre Rátkai Attila, Eger főépítésze – aki a tervpályázat előkészítésében és a bírálóbizottság munkájában is részt vett – elmondta, hogy a panorámalift önmagában is egy újabb turisztikai attrakció lesz – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek