Bemutatták Málta új turisztikai stratégiáját

Forrás: turizmus.com

 2021. december 04. 08:33

Hosszas tervezést, számos konzultációt követően december elején mutatták be Málta 2021–2030 közötti időszakra vonatkozó új, idegenforgalmi stratégiáját.

A tervezés szakaszát erősen befolyásolt az elmúlt időt súlytó káosz, űrzavar és bizonytalanság, amelyet a COVID-19 világjárvány okozott a világ gazdaságaiban különös tekintettel a turizmusra. Az új máltai stratégia a „Recover, Rethink and Revitalise" azaz a Felépülés, Újragondolás és Életrekeltés három alapelve köré épül - tájékoztatta lapunkat a Máltai Idegenforgalmi Hivatal képviselete.

Fordulóponthoz érkezett a málta turizmus, állítják a stratégia készítői

Fotó: VisitMalta

A stratégia közzétételekor az ország gazdasági fejlődése és a máltai idegenforgalmi ágazat fejlődése fontos fordulóponthoz érkezett. Ez egy olyan pillanat, amikor az üzleti tevékenység fenntartható megközelítése, a gazdasági növekedés, valamint a társadalmi és környezeti jólét egyensúlyának szükségessége, az éghajlatváltozás hatásainak felismerése és a nettó zéró kibocsátás felé való átállás szükségessége az idegenforgalmi tevékenység helyreállításának szükségessége mellett döntő fontosságú.

Az ágazatnak számos kihívással kell szembenéznie, a befogadóképesség korlátai, a humánerőforrás szűkössége, a magasabb színvonalú kínálatra való törekvés, a turisztikai termék beruházási és karbantartási igényei, valamint a turizmusban uralkodó globális versenyhelyzet okozta nyomás.

Az új stratégiában a Felépülést az Újragondolás és az Életrekeltés kettős elve határozza meg. Így nem pusztán a COVID-19 előtti turisztikai tevékenységhez és eredményekhez való visszatérés tervéről van szó, hanem egy olyan turisztikai ipar megteremtése a cél, amely erősebb, versenyképesebb és jobban felkészült a következő évtized kihívásaira.

Egy ilyen stratégia nem lesz sikeres, ha azt a kormány egyedül hajtja végre. Ez a stratégia a teljes turisztikai iparágra és a turizmushoz kapcsolódó összes kiegészítő ágazatra egyszerre épít. Csak akkor lesz sikeres, ha az érintettek széles körben elfogadják mindazt, ami a sikerhez szükséges. Ez egy olyan terv, amelyben minden egyes stratégiát világos indokok, célkitűzések, célok és cselekvések határoznak meg annak érdekében, hogy az eredmények mérhetők és összehasonlíthatók legyenek.

Ez messze a legambiciózusabb terv, amelyet a máltai idegenforgalmi ágazat számára valaha is készítettek.

Clayton Bartolo, Málta turizmusért és fogyasztóvédelemért felelős minisztere az új turizmus stratégia bemutatásakor elmondta, hogy a máltai kormány mindig bizalmat szavazott és elkötelezettséget mutatott az ország turisztikai ágazata iránt. Ez a dokumentum egy újabb bizonyíték arra, hogy a gazdaságon belül milyen nagy jelentőséget tulajdonítanak a turizmusnak. A tervvel meghatározzák a lépéseket az iparág ismételt felélesztéséhez és jövőbe mutatóvá tételéhez egészen az évtized végéig. Ily módon biztosítva, hogy a turizmus az elkövetkező években továbbra is hozzájáruljon Málta lakóinak magasabb életminőségéhez.

A stratégiát tartalmazó dokumentum innen tölthető le.