Beomlott Herkulesfürdő legszebb épületének tetőzete

Forrás: foter.ro

 2019. február 13. 15:08

A betört ablakok miatt eddig is sokat romlott a tíz éve még működő Szapáry fürdő impozáns belső tereinek állapota, de bedőlt tetőzettel ez a folyamat rendkívül felgyorsulhat.

A francia reneszánsz stílusát idéző, Alpár Ignác által tervezett Szapáry fürdő Ferenc József osztrák császár és magyar király, valamint Erzsébet császárné kedvelt fürdőhelye volt, az egyik szalonban ma is emléktába emlékeztet arra, hogy ott fürdőzött a császári pár.

A Herculane Project fiatal építészei az elmúlt években többször felhívták a figyelmet az A-kategóriás műemlék egyre romló állagára, és vállalták volna a konzerválási munkálatok elvégzését is, csakhogy a beavatkozást a zavaros tulajdonjogi viszonyok nem tették lehetővé, a telektulajdonosok sem hagyták jóvá. A csapatot megrázta, hogy minden erőfeszítésük ellenére megadta magát a tetőszerkezet és az egyik tartóoszlop a Szapáry hátsó bejáratánál. Az épület gyakorlatilag közveszélyessé vált, ezért arra kérnek mindenkit, hogy kerülje el a környékét.

Herkulesfürdő

Fotó: Wikipédia

A helyi polgármester, Cristian Miclău a sajtónak elmondta, jelenleg is polgári perben állnak a telek tulajdonosaival. Ahhoz, hogy közbe tudjanak lépni, szükség van a kulturális minisztérium engedélyére – amire három hónapja mindhiába várnak –, vagy arra, hogy egyezségre jussanak a telek tulajdonosaival. Maga az épület az önkormányzat tulajdonában áll, miután a volt városvezetés megegyezett a tulajjal, a telek viszont tulajdonjogi vita tárgyát képezi a két tulaj, Valeriu Verbiţchi és Alexandru Gavrilescu között. Egyikük sem egyezett abba bele, hogy Herculane Project építészei mentsék a menthetőt.