Berekfürdő: 25 év alatt 3 milliárd forint a gyógyturizmusra

Forrás: MTI

 2017. május 07. 11:11

Többhetes rendezvénysorozattal készül Berekfürdő a negyedszázados önállóságának megünneplésére. Tavaly 300 ezren keresték fel a nagykunsági település fürdőjét.

Az egykor Karcaghoz tartozó települést 1992 júliusában nyilvánították önállóvá, miután a különválásról szóló népszavazáson az 1041 voksoló 93,7 százaléka egyetértett az önállósulási törekvéssel – idézte fel Molnár János polgármester. A helyi lakosok elsősorban a meglévő gyógyvízkincs jobb kihasználását várták az önállóságtól, s a polgármester szerint ebben a reményükben nem csalatkoztak.

Az elmúlt huszonöt évben mintegy 3 milliárd forint értékű gyógy-idegenforgalmi fejlesztés valósult meg Berekfürdőn, a gyógy- és strandfürdő korszerűsítésének keretében egyebek mellett egy új, ötszáz négyzetméteres vízfelületű ifjúsági élménymedencét is építettek. A létesítmény évek óta nyereséges, tavaly a látogatók száma meghaladta a 300 ezret.

Élménymedence Berekfürdőn

Fotó: furdo.berekfurdo.hu

A rendszerváltás után megszűnt a "szocreál" hangulatot árasztó vállalati és szövetkezeti üdülők egy része, és két, saját fürdővel rendelkező gyógyszálloda formájában megjelent a magántőke. Felújítottak továbbá egy már meglévő hotelt. A szállodák és panziók mellett száznál több magánházban kialakított szálláson is várják a fürdővendégeket. A kisebb-nagyobb fogadók révén évente már 130 ezer vendégéjszakát könyvelhetnek el, és a több mint 1200 lakos mintegy 60 százaléka részesedik közvetlen vagy közvetett módon az idegenforgalom bevételeiből – mondta a polgármester.

Molnár János a fürdőt érintően a gyógyászati szolgáltatások fejlesztését tartja a legfontosabbnak a jövőben. Emellett sajátos turistacsalogató vonzerőként változatlanul szeretnék megőrizni a Berekfürdőn tapasztalható csendet, nyugalmat, természetközeliséget.

A huszonötödik évfordulón fát ültetnek, kerékpártúrát és horgászversenyt rendeznek, majd július elsején civil szervezetek, hagyományőrző csoportok mutatkoznak be. A programok a nyár végéig tartanak.